Vászon lepedő, vagy gumis lepedő?

Alvási szokásaink különbözőek, mégis egyformák. Változó, ki mennyit alszik, de ami közös, az ágytextilek szeretete és nélkülözhetetlensége.

Ágytextil a lepedő, a paplan, a párna, a kispárna, az ágyneműhuzat garnitúra és az ágytakaró is. Szükség van rájuk az egész családnak, a gyermekeknek és a felnőtteknek is.

Kezdjük a lepedővel, aminek az ágyon nagy szerepe van, hiszen ez az esti ágyazás alapja. Lehet gumis lepedő, vagy hagyományos vászon lepedő is.
Hogy mikor melyiket használjuk, függ az ágy és a matrac típusától. Egy ágyrácsos és matracos ágy esetében célszerű a gumis lepedő mellett dönteni. Sokkal kényelmesebb és praktikusabb ennek használata, ha matracon alszunk. A gumis lepedők tökéletesen a matrac alá simulnak gumis szegélyezésükkel, hogy aztán egész éjszaka fixen megálljanak rajta. Nagyon könnyű velük bánni, az ágyneműhuzat csere sokkal gyorsabb ezzel a típusú lepedővel.
Felhelyezésnél a matrac négy sarkát megemeljük, alá hajtjuk a lepedőt és a széleken beigazítjuk. A levétel még egyszerűbb.
A gumis lepedő azoknak jó, akik nem szeretnek annyit bíbelődni reggelente az ágy megigazításával. Elég akkor szépen a matracra igazítani, amikor ágyneműhuzat cserét végzünk és a következőig nincs vele teendő.

A vászon lepedők pedig a franciaágyra, a kontinentális ágyra, az átalakítható, kihúzható kanapéra ideálisak. Ennek a lepedő típusnak nincs gumírozott széle, ami a matrac alá idomul. A hagyományos vászon lepedő nyugodtan lelóghat az ágyról. Reggel elfedhetjük egy szép, nagyméretű ágytakaróval.

Lepedő
Lepedő

Pamut vászon lepedőből és gumis lepedőből is, az ágy méretétől kb. 20 cm-rel vegyünk nagyobbat. A gumis lepedő esetében ez azért fontos, hogy szépen a matrac alá igazítható legyen és minden oldala el legyen fedve. Az egyáltalán nem szép, amikor alig éri át a matracot.
Vászon lepedőnél pedig szintén úgy lesz kényelmes az alvás, ha valamelyest lelóg az ágyról, így nem gyűrődik fel alattunk éjszaka.

Mindkét típusú lepedőből vannak 100% anyagúak, vannak meleg flanel anyagúak, van szatén lepedő is és van úgynevezett kevert szálas pamut lepedő is. A legnépszerűbb talán a 100% pamut lepedő, mivel ez a legbőrbarátabb anyag. Jól szellőzik, nem izzadunk rajta és a bőrnek kellemes tapintást nyújt. Ha kell melegen tart, ha kell, hűsít.

Lepedőből sosem elég. A csúnya, megsárgult, esetleg bebolyhosodott lepedő egyáltalán nem szép. Ha már nem esztétikus, jobb újat az ágyra teríteni, melynek már maga a tudata álomba ringat bennünket. Gumis, vagy vászon, az ágy típusától függ.

Szép új lepedőt és szép álmokat kívánok azoknak, akik a tökéletes alvási körülményt keresik.