Van értelme kikapcsolni a melegítést, ha hosszabb ideig nem tartózkodunk otthon?

Ha hosszabb időre tervezünk elutazni otthonról, akár meglátogatni a rokonokat, akár síelni, nem csak a pakolást kell átgondolnunk, illetve, hogy mit szeretnénk magunkkal vinni, hanem azt is, hogy mihez kezdünk a fűtéssel, amíg távol vagyunk otthonról. Sokan úgy vélik, hogy érdemes kikapcsolni a fűtést, mások azonban ódzkodnak ettől, mert nem szeretnének a jéghideg lakásba hazaérni.

A melegítés kikapcsolásának értelme kapcsán itt tudhat meg bővebb információkat! Hideg lakásba senki sem szeret hazaérni, azonban érthető, hogy nem szeretnénk feleslegesen fűteni a házat, amikor nem vagyunk otthon. Azt, hogy a fűtést kikapcsoljuk, vagy csak visszavegyük, főként az dönti el, hogy mennyi időre hagyjuk el otthonunkat. Ha csak pár napról van szó, akkor nem feltétlenül van értelme teljesen lekapcsolni a fűtést, mivel nem sokat spórolnánk ezzel, emellett nagyon sok energiába kerülne, míg a ház újra felmelegszik. Ha egy hétre vagy hosszabb időre leszünk távol, akkor viszont lehet haszna a fűtés kikapcsolásának. A legnagyobb hasznunkra viszont az okos termosztát lehet.

A hagyományos termosztát segítségével egyszerűen be tudjuk állítani otthonunk hőmérsékletét. Az okos típusok nagy előnye, hogy egy applikáció segítségével akár otthonról is tudjuk vezérelni. Vagyis nem kell közvetlenül a termosztát mellett állni, hanem a távolból is be tudjuk állítani a hőmérsékletet. Természetesen az okos verzió drágább, mint a hagyományos darabok, azonban hosszú távon nagyon sok előnyünk származhat egy korszerűbb típusból. Nem csak akkor tudunk spórolni, amikor nem vagyunk otthon, hanem akkor is, amikor a házban tartózkodunk. Például ahelyett, hogy túlzásba vinnénk a fűtést, célszerű rétegesen felöltözni, mivel ezzel az egyszerű módszerrel nagyon sok költséget megspórolhatunk.