Az ideális takarmány a tyúkok számára

Egykor bevett szokás volt, hogy a baromfit az istállós állatok mellett tartották és ezen állatok maradékából élt. Esetleg néha-néha kapott egy-két marék szemes kukoricát. Ma már jellemzően nagyobb figyelmet kapnak ezek az állatok és sok gazda törekszik a minőségi takarmány biztosítására.

Takarmány választás esetén többféle lehetőségünk akad. A legjobb, ha az állat szabad tartásban van, így van lehetősége megszerezni a betevője egy részét magvak, kukacok és bogarak formájában. Ahhoz, hogy az állat hozzájusson minden fontos tápanyaghoz, nem árt, ha minőségi, tápanyagokban gazdag élelmiszerhez juttatjuk. Érdemes az állatot minél természetesebben, állatbarát módon tartani, hogy ne szorongjanak, jól éljenek, ugyanakkor egészségesek legyenek és elegendő tojást termeljenek számunkra. Pusztán a kukorica nem elegendő, ugyanakkor az egyik legjobb energiahordozó a baromfik számára. Túlzásba viszont nem érdemes esni, ugyanis könnyen elzsírosodást okozhat a belső szervekben, illetve alacsony a fehérjetartalma.  Viszont nagyon szép sárgás húst biztosíthat az állat húsának. A búza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, mint a kukorica, viszont nehezebben is emészthető.

A napraforgó nagy előnye, hogy olajos mag, mely nagyon előnyös hatásokkal rendelkezik. A tojástermelésre is nagyon jó hatással van és az állat tollazatának növekedését is elősegíti. Az árpa és a zab magas rosttartalommal rendelkezik, így nem hízlaló takarmány, inkább eltelíti a baromfit. Ha ilyet adnánk az állatnak, akkor nem árt darált formában alkalmazni, mivel normál állapotban könnyen megszúrhatja az állat bögyét. Vannak, készen kapható típusok, így nem nekünk kell vesződni a takarmány összeállításával. Érdemes alaposan tájékozódni, mielőtt meghozzuk a döntésünket.