A leggyakoribb félreértések az önvezető autók kapcsán

A mérnökök régóta gondolkodnak olyan autók létrehozásán, melyek sofőr nélkül is biztonságosan elszállítják egyik pontból a másikba az utasokat. Nagyon sok hollywoodi filmben láthatók ilyen gépjárművek, azonban a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően ez a fantázia hamar valósággá válhat a közeljövőben.

Az önvezető autók kapcsán itt olvashat bővebb információkat! Az elmúlt évtizedekben az autóipar, illetve a technológiai fejlettség elképesztő fejlődésen ment keresztül, így ma már a többé-kevésbé önvezető autók készítése egyáltalán nem lehetetlen. Habár a technológia még korántsem megfelelő, továbbá a téma nagyon sok erkölcsi és jogi kérdést is felvet. A cél hosszú távon az lenne, hogy elektronika képes legyen minden egyes közlekedési helyzetet jól lereagálni, vagyis egyáltalán ne legyen szükség emberi beavatkozásra. Bizonyos szituációk azonban az emberek számára is nehezen észlelhetők, például egy vízátfolyás vagy jégfolt. Ahhoz, hogy az önvezető autókkal való közlekedés biztonságosan megvalósuljon, számos beépített érzékelőre, komplett kamerarendszerre, valamint több külső eszközre lenne szükség.

Ameddig ezek nem állnak rendelkezésre, addig az önvezető autókkal való közlekedés nem nevezhető biztonságosak. Az önvezető autókban viszont nagyon sok a lehetőség, így nem csoda, hogy az autógyárak ebben az alternatívában látják a közlekedés jövőjét. Az utasnak nem kell az utat néznie, nyugodtan pihenhet, olvashat, beszélgethet, filmet nézhet vagy akár tárgyalást is folytathat. A tervek alapján a gyártók úgy képzelik el a jövő autóit, hogy egy gombnyomással el lehet tüntetni vagy előhívni a kormányt, illetve a vezetéshez elengedhetetlen alkatrészeket. Így kedvünkre eldönthetjük, hogy vezetni akarunk vagy inkább pihennénk.