Szükségem van kárpittisztításra?

Abban az esetben, ha hónapok vagy évek óta nem lett megtisztítva a kárpit, nem kérdés, hogy szükség volna egy alapos takarításra. Ez még akkor is igaz, ha szabad szemmel semmilyen szennyeződést nem látunk a felületen. Ráadásul a kárpittal bevont felületeket, bútorokat rendszerint napi szinten használjuk, mely szintén hozzájárul a szennyezettség kialakulásához.

Kárpittisztítás kapcsán nem árt körültekintőnek lenni és legalább évente sort keríteni a feladatra, akár szakértő bevonásával. Az, hogy a jól látható szennyeződéseket eltávolítjuk, összeszedjük a morzsákat, esetleg leporszívózzuk a felületet édes kevés. Ezzel ugyanis csak a felületi koszt és port tudjuk eltávolítani. Tény, hogy több, mint a semmi, azonban, ha alapos tisztítás a célunk, akkor ennél többre lesz szükség. A speciális kárpittisztító szerek, illetve módszerek úgy lettek kifejlesztve, hogy még a mélyebb rétegekben lévő makacs foltokat is el lehessen távolítani. Alapvetően elegendő évi egy alkalommal sort keríteni az alaposabb takarításra, azonban, ha kisgyerekek vagy háziállatok is vannak otthonunkban, különösen, ha utóbbiakat fel is engedjük a kanapéra, akkor ennél gyakrabban is szükséges lehet a tisztítás.

A kárpitokon és a különféle textíliákon a poratkák, pollenek és egyéb szennyeződések könnyen megtelepednek, ami a levegő minőségére is hatással vannak. Mi talán ezt nem érezzük, hiszen hozzászokunk a lakásunkban lévő szagokhoz, azonban a vendégek rögtön megérzik, hogy úgy mondd valami bűzlik. Rosszabb esetben a vendég akár allergiás reakciót is kaphat, ezért nem érdemes halogatni a tisztítást. A higiénikus, tiszta környezetben mi magunk is sokkal jobban fogjuk érezni magunkat és szívesebben látunk vendégül másokat otthonunkban, kiváltképp a kanapén, fotelen.