Szénkefék és generátorok kapcsolata az autó működésében

A szénkefe egy tartóból, keféből és egy feszítőrugóból álló alkatrész, mely azért felel, hogy létrejöjjön az áram, ami a generátorban lévő forgó rész mágneses mezejének létrehozásához elengedhetetlen. Kicsit kacifántos, de a lényeg, hogy ez egy fontos szerkezet!

Ide kattintva megtudhatják a ka-autoszerviz.hu oldalon, mégis mekkora jelentőséggel bír ez az apró kis szerkezet. Tehát ez a remek kis eszköz azért készül szénből, ahogyan a neve is jelzi, mert a szén jól vezeti az áramot, és kopása is jobb más anyagokénál, tehát ezáltal tartóssá válik. Persze szó sincs arról, hogy a szénkefe örökéletű, természetesen ez az alkatrész is elhasználódhat idővel, de önmagában ez egy kis költségű beruházás, amennyiben nem kell az egész generátort cserélni. A generátorra kedvezőtlenül hat, ha a kefét már nem nyomja le a benne lévő rugó, ha a szénkefe tönkremegy, a generátor nem fogja tudni megfelelően végezni a munkáját, nem fog tölteni.

Szénkefe nem csak az autókban található. A háztartásban, a kerti szerszámok, és gépek között is megtalálható, s azokban is legalább olyan fontos szerepet tölt be, mint a gépjárművekben. Azonban a tudomány egyre feljebb igyekszik, s nincs ez másképp a szénkefével sem, nagy törekvéseket tettek arra, hogy nélkülözhetővé váljon, hisz egy elektromos eszközben minél kevesebb az alkatrész, annál kisebb a meghibásodási arány, persze ezt meg is kell tudni fizetni, ami egyelőre nem kis feladat. Így tehát sokan használják a jól megszokott szénkefével ellátott szerkezeteket, bár az egyik allotrópjával, a grafittal egyre gyakrabban helyettesítik, amivel nincs is semmi gond, hisz tökéletesen végzik a feladatukat! További érdekességek és autóval kapcsolatos hírek, tanácsok olvashatók a ka-autoszerviz.hu oldalon. Keressék őket bátran, vegyék igénybe szolgáltatásaikat!