A munkavédelmi felszerelés a biztonságunkat szolgálja

Bár már igen régóta az építőipar számít az egyik legveszélyesebb ágazatnak hazánkban, még mindig gyakoriak a súlyos következménnyel járó, akár tragikus végkimenetelű balesetek. Sajnos a nehézgépek, a magasban történő munkavégzés, illetve a felhasznált alapanyagok egyaránt komoly rizikót jelentenek, így roppant elővigyázatosnak kell lennünk az üzemi területen.

A kockázatok minimalizálása a munkavédelmi felszerelés alkalmazásával és viselésével érhető el a legegyszerűbben. Fontos, hogy ezt a két kategóriát élesen különválasszuk. A saját testi épségünk megóvása érdekében ugyanis nekünk, magunknak kell ügyelni arra, hogy viseljük azokat a kiegészítőket, amik hatékonyan megelőzik a sérüléseket. Ilyen munkavédelmi felszerelés például a védősisak, a speciális kesztyű, illetve a bakancs is. A fejvédő a magasból lezuhanó tárgyak ellen jelent oltalmat, utóbbi kettő pedig a végtagjaink biztonságáért felel. Kardinális kérdés, hogy a megfelelő típus és kialakítás alkalmazása történjen, különös tekintettel az optimális méretre.

Ugyanakkor legalább ekkora jelentősége van az építési területen használt munkavédelmi felszerelés meglétének is. Ez minden esetben a kivitelezésért felelős szakmai stáb feladata és a karbantartás, valamint az elhasználódás miatt indokolttá váló csere is a vezetőség dolga. Különösen fontos ezeknek az eszközöknek a megléte olyankor, amikor betonacélvégek találhatók a területen. Tudniillik ezek a hegyes elemek még akkor is komoly sérüléseket okozhatnak, ha alacsonyabb magasságból esik rájuk valaki. Szerencsére ma már létezik olyan speciális munkavédelmi felszerelés, ami kifejezetten ezt a veszélyt hivatott redukálni. Ilyenek a védőprofilok, illetve a különálló acélvégek esetén a belső menettel ellátott védősapkák. Ezek ráadásul a kialakításuknak köszönhetően többször is felhasználhatók, így rendkívül gazdaságosak.