Mire kell előzetesen felkészülni egy osztálykirándulás kapcsán?

Szülőként az egyik legnehezebb feladatunk, hogy az idő múlásával egyre inkább elengedjük gyermekeink kezét és hagyjuk, hogy önállóan tapasztaljanak meg dolgokat. Természetesen amennyire csak lehetséges, fel kell készítenünk őket a kihívásokra.

Ehhez kiváló főpróbát jelent egy osztálykirándulás, hiszen ezek az első olyan alkalmak, amikor akár több éjszakát is külön töltünk gyermekünktől úgy, hogy ő nem valamelyik rokonnál van vendégségben. Persze a tanári felügyelet komoly védőhálót jelent, ám még így is aggódással teli időszak lehet ez, sokaknak. Szervezőként mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy az osztálykirándulás minden szempontból zökkenőmentesen történjen. Alapos gondossággal kell kiválasztani a megfelelő célpontot és észben kell tartani az egyéni igényeket is. Ilyen alkalmakkor különös jelentősége lehet például a már meglévő betegségeknek, vagy épp a különféle allergiáknak. Kiemelt figyelmet kell továbbá fordítani arra is, hogy elegendő számú kísérő legyen a gyerekek mellett.

Szülőként azt kell megvizsgálnunk, milyen előkészületekre van szükség egy osztálykirándulás vonatkozásában. Amennyiben gyermekünk még kicsi, akkor meglehet, hogy a legbölcsebb, ha kísérőként vele tartunk. Erről feltétlenül egyeztessünk az osztályfőnökkel és persze vele is. Felsősök esetében erre már nagyon ritkán van csak szükség, legfeljebb akkor, ha valamilyen speciális igény lép fel. Ugyanakkor még ebben a korban is rejt magában kockázatokat egy osztálykirándulás, ha gyermekünk gyógyszert szed, vagy allergiás valamire. Ezeket az információkat közöljük a kísérőkkel és biztosítsunk minden olyan kiegészítőt, amivel a komplikációk elkerülhetők. Ugyancsak készüljünk fel előre, ha speciális étrendre van szüksége gyermekünknek. Ilyenkor az osztálykirándulás végéig elegendő mennyiséget csomagoljunk mindenből, mert előfordulhat, hogy útközben nem lesz lehetőség a vásárlásra.