Szárzúzókról egy kicsit bővebben

A tapasztalt mezőgazdászoknak nem kell hosszan taglalni, hogy mi is az a szárzúzó, hisz sokan használják a szántóföldön. Vannak, azonban olyanok, akik kevésbé jártasak a témában, azonban szárzúzó gép beszerzésén gondolkodnak.

Szárzúzók alapvetően multifunkcionális gépek, ezt bátran kijelenthetjük. Hosszan lehetne sorolni, hogy mi mindenre használható, mi ezt most meg is tesszük. Bozótirtás, elhanyagolt területek fű- és gyomirtása, szőlős, gyümölcsösültetvények venyige, gyümölcsfa-nyesedékek zúzása, aprítása, valamint talajon való elterítése vagy a zúzalék begyűjtése, közlekedésre szánt utak szegélyinek gazmentesítése, bozót, aljnövényzet, cserje tisztítás, ápolás, erősebb szárú szántóföldi tarlómaradványok zúzása, aprítása, parlagfűvel gondozott táblarészek gondozása. Az előbb említett hosszú felsorolás egyértelmű bizonyítéka annak, hogy egy valamire való gazdaságnak nagy szüksége van szárzúzó gépekre, hisz rengeteg energiát és időt lehet megtakarítani általa. A gépeknek több csoportosítása is létezik, alapvetően a legtöbbször a kialakítás, valamint az építési mód alapján különböztetjük meg őket, így beszélhetünk függesztett, félig függesztett, ezenkívül vontatott kivitelben gyártott szárzúzókat.

Az építési módot leginkább a gépek munkaszélessége szabja meg. A kisebb munkaszélességgel rendelkező gépek függesztett kivitelben készülnek, ezek körülbelül három méteresek, míg a nagyobb munkaszélességű gépek félig felfüggesztett és vontatott kivitelben vannak legyártva, ezek három és nyolc méter közötti szélességgel rendelkeznek. A gépek zúzószerkezete vagy másként vágószerkezete, függőleges vagy vízszintes tengelyű lehet. A pendakft.hu weboldalon megtalálhatja a szárzúzó gépeket, valamint részletes információkat róluk.