Robogó

Robogó, vagy elektromos kerékpár? Melyik a jobb döntés?

Napjainkban a közlekedés reformját éljük. Egyre kevésbé divat egyedül autózni, s nem csak azért, mert rendkívül költséges, hanem azért is, mert a környezetvédelem napról-napra égetőbb kérdés. Nem véletlen, hogy a kerékpáros közlekedés a reneszánszát éli, hisz az ökológiai lábnyoma szinte zéró, ellenben hihetetlenül praktikus, főleg nagyvárosokban.

Ám sokan vannak, akik számára az a fajta fizikai igénybevétel, ami a rendszeres biciklizéshez szükséges, nem éppen a legideálisabb. Azonban ha folyton egyedül utaznának és a tömegközlekedés valamiért nem opció, akkor marad a kétkerekű megoldás, csak az a kérdés, hogy milyen típusú rásegítéssel. Itt pedig el is érkeztünk az egyik legnagyobb dilemmához, ami ilyenkor választás elé állítja az embert. Méghozzá hogy jobban járunk-e azzal, ha egy hagyományos robogót veszünk, vagy érdemesebb inkább beruházni egy elektromos kerékpárra. Nos, a dilemma érthető, hisz a  robogók hosszú évtizedek óta a mindennapi látvány részei, ezáltal sokkal inkább gondolunk rájuk megbízható szállító eszközként, míg az elektromos kerékpárokkal szemben azért vannak fenntartások, főképp a hatótáv és az élettartam tekintetében.

A jó hír ezzel kapcsolatban, hogy a félelmeink zöme mostanra már szinte teljesen megalapozatlan. A technika abszolút kiforrott, persze mindenképpen csak neves gyártó, jól felszerelt modelljét szabad választani, ám nyugodtan számolhatunk úgy, hogy ez az egyszeri beruházás hosszú-hosszú évekig megtérül majd. A robogó ugyanis leginkább csak abban az esetben elengedhetetlen, ha nagyobb távokra szeretnénk rendszeresen – és gyorsan – eljutni. Ugyanis jóval nagyobb végsebességre képes – akár hatvan-hetven kilométert is megtehetünk vele óránként -, míg egy elektromos kerékpár ennek csak a harmadát tudja, Ám az előnyök nagyjából ki is merültek ebben, hisz mind a távolságra visszaosztott költség, mind a kezelhetőség tekintetében messze jobban járunk a bicajjal. Flexibilis mivoltát főképp nagyvárosi közlekedés során fogjuk örömmel venni, hisz ha úgy tartja kedvünk, akár buszra is szállhatunk vele, sőt, könnyedén magunkkal vihetjük a munkahelyre is, azaz nem kell attól tartanunk, hogy az utcán valami baja esik, vagy ellopják. Az akkumulátor töltése is jóval pénztárcakímélőbb, mint a tankolás, ráadásul a dugókban a közlekedés is könnyebb vele – arról nem is beszélve, hogy bizonyos helyeken akár a járdára is felmehetünk -. Az elektromos kerékpár tehát már jóval több, mint lehetséges alternatíva, a felhasználási mód függvényében sokkal inkább egy bölcs, és előrelátó választás.