Mit kell tenni az elhasznált akkumulátorral?

Az apróbb ellenőrzések és szervizelések nem jelentenek problémát az átlagember számára sem, mint például az izzó csere, a folyadékok ellenőrzése, illetve pótlása. Még az akkumulátor cseréje és feltöltése sem jelent gondot, habár némi odafigyelést mindenképp igényel. Na, de mit kell tenni az elhasznált elemmel, ha mindenképp új akkumulátorra van szükség?

Az elhasznált akkumulátor elhelyezése kapcsán itt érhet el bővebb információkat! Az akkumulátor az autó egyik legfontosabb alkatrésze, amely nélkül az autó gyakorlatilag használhatatlan volna. Ha az akkumulátor nincs kellőképp feltöltve, akkor az önindító nem kap elég energiát a motor beindításához, tehát az autó nem megy sehová, hanem marad egy helyben. Ha az autó nem indul, akkor vagy egy külső eszközzel kell megpróbálni feltölteni vagy elő kell venni a bikakábelt és segítséget kérni valakitől az autó beindításához. Ha semmi nem használ, akkor nagy valószínűséggel az akkumulátor menthetetlen, így mindenképp be kell ruházni egy új alkatrészre. Egy új akkumulátor nem túl drága, így jellemzően nem terheli meg különösebben a családi költségvetést. Sokak számára komoly dilemmát okoz, hogy megéri-e a MÉH telepre vinni az akkumulátort.

Az akkumulátor veszélyes anyagokat tartalmaz, ezért nem lehet a háztartási hulladék közé rakni. Mindenképp olyan helyre kell vinni, ahol a veszélyes hulladékot átveszik. Némely benzinkúton található erre a célra kialakított gyűjtő, valamint bizonyos autószerelő műhelyek is átveszik a használt akkumulátort. Mindenképp megéri MÉH telepre vagy színesfém gyűjtő helyre vinni az akkumulátort, hiszen nem csak, hogy átveszik a használt akkumulátort, hanem pár ezer forintos átvételi díjat is adnak. A MÉH telepen való leadáskor néhány személyes adatot is meg kell adni.