Milyen tünetei vannak a szervezet elsavasodásának és mit lehet ellene tenni?

Manapság nagyon sokan tapasztalják ugyanazokat a panaszokat. A gyakori fejfájás, a gyenge immunrendszer, a folytonos fáradtságérzet, az emésztési panaszok és a narancsbőr számos problémát jelenthetnek, a szervezet elsavasodására mégsem gondol a legtöbb ember. Pedig ezek a tünetek az elsavasodás tünetei is lehetnek.

Savasodás tünetei a fentebb említettek mellett akár a koncentrációs és alvás zavarok, izomgörcsök, álmosság és ízületi problémák is lehetnek súlyosabb esetben. Napjainkban egyre több ember tapasztalja meg ezeket a problémákat, melynek oka, hogy az elmúlt évtizedekben megváltozott az emberek táplálkozási szokása, illetve a felgyorsult, stresszes életmód és a környezetszennyezés is hozzájárultak ahhoz, hogy az elsavasodás népbetegséggé váljon. Az elsavasodás leggyakoribb okai a kávé és alkohol fogyasztás, a mozgásszegény életmód, az állandó stressz, a túlzott savképző élelmiszerek és italok fogyasztása, valamint a dohányzás. Az elsavasodás mértékének csökkentése érdekében az elsavasodást okozó tényezőket kell csökkenteni, valamint lúgosításra van szükség.

A lúgosító élelmiszerek közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a zöldbab és borsó, a tojássárgája, továbbá a zöldségek és gyümölcsök. Az étkezés mellett az egészséges és kellő mennyiségű folyadék fogyasztásra is ügyelni kell. A limonádé fogyasztás mindenképp hasznos, de lehetőleg minimális cukorral és citrom hozzáadásával. Emellett a gyógynövényteák fogyasztása is igazán hasznos. Ezenkívül a tiszta, egészséges vízről sem feledkezhetünk meg, amelyet a limonádéhoz és a gyógynövény teákhoz is érdemes felhasználni. Ha a csapból nem tiszta, zavaros víz folyik, akkor érdemes beszerezni egy víztisztító berendezést, hogy otthonod kényelméből élvezd a kellemes, egészséges vizet.