Az etetőkocsi hatalmas segítség a takarmányozásban

Ki ne játszott volna már el a gondolattal, hogy felhagy a nagyvárosi élettel, és leköltözve vidékre inkább gazdálkodással foglalkozik. Persze ahhoz, hogy ez az ötlet jövedelmezővé váljon, a szaktudás mellett anyagi befektetésekre is szükség van. Elsőre talán azt gondolhatjuk, hogy ezek jó része felesleges, ám valójában nem így van.

Ha csak a takarmányozást nézzük, egy etetőkocsi hatalmas különbséget jelenthet, éppen ezért nem egyszerű kiválasztani, hogy melyik modellt is szerezzük be. Egy szarvasmarha telep esetében – tulajdonképpen akárcsak bármilyen más nagyüzemi állattartáskor – ahhoz, hogy a tejtermelés, illetve a hústermelés kifizetődő és gazdaságos legyen, elengedhetetlen a megfelelő minőségű takarmányozás. Az vagy, amit megeszel, szól a mondás, és bizony ez az állatok esetében ugyanúgy megállja a helyét. Felmerül persze a kérdés, hogy miért is fontos egy etetőkocsi beszerzése, hisz a takarmányozás alapvetően egy kézi erővel is elvégezhető művelet. Nos, alacsony állomány esetén valóban megoldható – noha közel sem olyan tökéletesen -, ám ha már egy közepes, vagy nagyobb telep élelmezéséről beszélünk, akkor elengedhetetlen a takarmánykeverő, illetve takarmánykiosztó kocsi megléte.

Ennek a magyarázata alapvetően egyszerű.  Ha a gazdálkodás során a legfőbb cél a lehető legjobb minőségű tej és hús előállítása, akkor ahhoz – értelemszerűen – a legkiválóbb tápanyag szükséges. Kérődzők esetében létfontosságú, hogy az etetéshez használt keverék a lehető leginkább homogén állagú legyen. Ez több szempontból is nagyon fontos, elsődlegesen azért, mert az állatok így az év minden napján pontosan ugyanazt a táplálékot kapják, így a külső behatások nincsenek hatással a takarmányozásukra. Ezzel a módszerrel rengeteg probléma megelőzhető, és a megfelelő takarmánykeverék egy etetőkocsi segítségével jóval egyszerűbben eljuttatható az állatokhoz.