Milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a munkaerő-kölcsönzés?

A munkaerő-kölcsönzés a munkaerő gazdálkodás egyik leghatékonyabb módja, így egyre inkább nő népszerűsége. Munkaerő-kölcsönzésnek nevezzük azt, amikor egy vállalat egy HR szolgáltatást nyújtó céget bíz meg a munkaerő toborzásával.

Munkaerő kölcsönzés esetén a munkavállaló a HR céggel köti meg a munkaszerződést, illetve a HR cég állományába kerül. Ezenkívül a HR cég intézi a munkavállaló ki- és beléptetését, a bér és a járulékok kifizetését, a szabadságok kezelését és még hosszan lehetne sorolni. Összegezve a HR cég végez minden személyi állománnyal kapcsolatos pénzügyi és adminisztratív feladatot. A vállalatnak mindössze annyi a szerepe, hogy munkát ad a munkavállalónak. A munkaerő kölcsönzés népszerűsége főleg abban rejlik, hogy munkavállalói és vállalati oldalról is nagyon sok előnnyel jár ez a foglalkoztatási forma. A munkavállalók szempontjából azért előnyös a munkaerő kölcsönzés, mert így folyamatos kapcsolatban áll a munkaerő-kölcsönző céggel, probléma esetén van kihez fordulni, ráadásul az ügyintézésben is segítséget kaphat. A nagyvállalati HR osztálynak ilyen szintű és mélységű kapcsolattartásra általában nincs kapacitása.

A vállalat számára azért előnyös a munkaerő-kölcsönzés, mert így rengeteg adminisztrációs és pénzügyi teher alól mentesül. Ráadásul ennek anyagi előnyei is vannak, mivel a kölcsönzött munkaerő bére, valamint a kölcsönzési díj leírható kölcsönként jelenik meg. Ugyanis a bért nem közvetlenül a munkavállalónak fizeti ki, hanem a kölcsönző cégnek fizet havi megbízási díjat a vállalat. Esetleges hátránya a munkaerő kölcsönzésnek, ha a vállalat saját dolgozói és a kölcsönzött dolgozók között konfliktus alakul ki. Ha szeretne bővebben tájékozódni a munkaerő kölcsönzés kapcsán, akkor látogasson el a partner.jobtain.hu webáruházba!