Jobb, ha a szöveg pontokba van szedve?

A válasz egyértelműen igen! Szinte minden cikkre igaz, hogy sokkal könnyebben olvashatóvá, érthetőbbé, fogyaszthatóbbá válik a szöveg, ha pontokba van szedve. Nem csoda, hogy a szövegírók előszeretettel alkalmazzák ezt a módszert. Ha szeretnéd tudni, hogy milyen előnyökkel jár a szöveg pontokba szedése, akkor olvass tovább, az alábbiakban bővebben kifejtjük!

A szövegek pontokba szedésével kapcsolatos tudnivalókról itt tudhatsz meg bővebb információkat! Számos szövegre, de különösen a webszövegekre igaz, hogy pontokba szedve igazán hatékonyak. Ritka, amikor a pontokba szedés nem hasznos, legtöbbször érdemes alkalmazni. A legfontosabb ok, amiért érdemes alkalmazni a pontokba szedést, az az átláthatóság. Egy több ezer karakteres szöveg esetében, különösen, ha egy témájában nehezen emészthető szövegről van szó, akkor nagyon jól jön, ha a szöveg nem ömlesztve kerül az olvasó elé, hanem pontokba szedve. Ennél már csak az előnyösebb, ha a szöveg alcímekkel is elvan látva, mivel így egyszerűbb a megértés, illetve az olvasó nagy valószínűséggel el is olvassa. Egy hosszú, egybefüggő szöveg viszont könnyen elriaszthatja az olvasót.

A tudományos cikkek esetében különösen hasznos a pontokba szedés, mivel a nehéz, száraz cikkeket sokkal érthetőbbé teszi. Ha egy szakmai cikket kell könnyebben emészthetővé tenni, akkor mindenképp érdemes segítségül hívnod a pontokba szedést. Mindamellett a pontokba szedés a priorizálásban is segítséget nyújt, hiszen nem mindegy melyik ponttal kezdesz vagy fejezed be a szöveget. Általában az első és az utolsó pont a leglényegesebb, ugyanis vannak olyan olvasók, akik a cikkeket visszafelé kezdik el olvasni. A pontokba szedés amellett, hogy nagyon hasznos a szövegírónak is nagy szabadságot ad, így érdemes használni!