Kiégés

Honnan tudod, hogy kiégtél? Ezekre a jelekre figyelj!

A felnőtt lét számtalan nem várt helyzet elé állít minket, közte sok olyannal, amelyre nem készítettek fel minket gyermekkorunkban. Hisz akkoriban még sokkal egyszerűbb volt minden és a legnagyobb probléma az volt, hogy fel kellett készülni a felelésekre – később a vizsgákra -, no meg hogy milyen diákmunkával kereshetünk zsebpénzt.

Ám ezek az évek hamar elillannak és bár a felnőttkornak – azaz pontosabban az önállóságnak – is megvannak a maga szépségei, a legtöbb ember számára az ifjú korban elképzelt végtelen szabadság érzése végül szép lassan tovaillan. Helyét pedig átveszik a mindennapok gondjai, az anyagi problémák, hogy nincs idő semmire, és hogy a mókuskerékből a legtöbbször nagyon nehéz kiszállni. Ez ellen persze lehet tenni, ki humorral és jókedvvel néz szembe a mindennapokkal, de van aki inkább feláldozza a maradék szabadidejét és képzi magát, hogy előrébb jusson, ám bárhogy is legyen, bizony nem egyszerű úgy lavírozni a szürke hétköznapokban, hogy a fizikai és a mentális egészségünk is megmaradjon.

Az előbbiért még aránylag könnyen tehetünk – megfelelő étkezéssel és rendszeres testmozgással -, ám az utóbbi már jóval nehezebb dió. Hisz a lelki problémák fő ismérve, hogy nem az egyik napról a másikra jönnek, hanem szép lassan, szinte észrevehetetlenül válnak a mindennapok részévé, mígnem egyszer csak azon kapjuk magunkat, hogy valami nagyon nincs rendben. Ám minél előbb észrevesszük a jeleket, annál könnyebben tehetünk a probléma ellen. Intő jel lehet, ha egyre kevésbé vagyunk motiváltak. Ez főképp nem a munkára értendő – hisz ott néha mindenkinek vannak gyengébb időszakai – hanem az amúgy számunkra szórakoztató és élvezetes programokra. Ha már a hobbink miatt sem vagyunk hajlandóak kikelni az ágyból, akkor az egy erőteljesen vészjósló jel. Minél inkább azt tapasztaljuk, hogy egyre több mindennel szemben válunk érdektelenné, annál inkább valószínű, hogy lelki eredetű probléma áll a háttérben. Ugyancsak gyanakodjunk, ha sokszor tapasztaljuk magunkon, hogy hirtelen változik a hangulatunk. Ha az egyik pillanatban még vidámak vagyunk, aztán hirtelen búskomor lesz a kedvünk, akkor az egy félreérthetetlen jel, főképp, ha ezen a barátaink társasága sem változtat. Ha ezeket a tüneteket tapasztaljuk – pláne, ha rendszeresen -, akkor ideje szakember segítségét kérni, a halogatással ugyanis csak súlyosbítjuk a helyzetet és a lelki eredetű probléma kezelése sok esetben egyedül nem is lehetséges.