Hasznos információk a lábazati vakolat kapcsán

A lábazat minden egyes ingatlan esetében rendkívül fontos, mégis meglehetősen mostoha szerep jut neki. A lábazat a hőszigeteléshez és az épület tartásához is hozzájárul. Emellett az esztétikához is sokat ad hozzá, hiszen az épület összképének egy fontos része.

Lábazati vakolat akár saját kezűleg is kivitelezhető, azonban nagyon sok buktatója lehet a dolognak, ezért, ha bizonytalanok vagyunk magunkban, akkor mindenképp érdemes szakmai segítséget kérni. Ha ragaszkodunk hozzá, hogy mi magunk végezzük el a munkát, akkor néhány alapszabályt be kell tartani, hogy a lehetséges hibalehetőségeket elkerüljük. Rendkívül fontos, hogy a vakolás egyenletes legyen. Ez leírva rendkívül egyszerűnek hangzik, azonban ennek kivitelezése közel sem ilyen egyszer. A nyers falszerkezet vakolása meglehetősen nehéz feladat, mert az egyes részek közt jelentős egyenetlenségek lehetnek. A száradást követően hamar kiderül, hogy jól dolgoztunk-e, ugyanis, ha az alapozó eltérő vastagságú az egyes részeken, akkor látványos foltok láthatók a lábazaton, mely egyáltalán nem esztétikus.

A legnagyobb probléma mégsem az esztétika ez esetben, hanem, hogy idő- és pénzigényes a javítás, ráadásul nehéz is. Ha fehér alapozót használunk, akkor mindenképp érdemes ügyelni arra, hogy a munkafelület minden pontján egyenletes legyen a szín, különben nagyon látványos lesz az eltérés. Ahhoz, hogy minőségi, hosszantartó eredmény szülessen, nagyon fontos, hogy az alapanyag minősége terén ne kössünk kompromisszumot, illetve, hogy a szükséges anyagokat egy időben vásároljuk meg. Ha eltérő időpontban szerezzük be az anyagokat, mert esetleg az első rendelésnyi alapanyag nem elegendő, akkor fennáll az esélye, hogy árnyalatbeli különbségek miatt nem lesz esztétikus a végeredmény.