Ingerlékeny

Gyakran vagy ingerlékeny? Ez lehet az oka!

Vannak olyan emberek, akiket az ég világon semmi nem tud kibillenti a nyugalmukból. Egy defekt a semmi közepén? Mosolyogva cserélnek kereket. Épp előttük zár be az ablak a postán? Oda se neki, majd átállnak a másik sorba. Ők azok, akik mosolyogva ébrednek, és minden eléjük gördülő akadályban csak egy kihívást látnak.

Ezzel szemben vannak olyanok, akik a legkisebb bosszúságtól is hirtelen haragra gerjednek és dühbe gurulnak. Persze tudják jól, hogy ez nincs rendben, de amikor a körülötte lévők csitítani próbálják és elbagatellizálják a dolgot, az sokszor csak olaj a tűzre. Ez pedig egy felettébb bosszantó tulajdonság, ami ellen az ember előbb, vagy utóbb tenni szeretne, lévén, hogy az érintettek nagyon jól tudják magukról, hogy ahogy reagálnak bizonyos helyzetekben, az nagyon nem helyénvaló. Azonban ahhoz, hogy változtatni tudjunk, először is meg kell találni az okot, hogy miért is vagyunk ilyen heves vérmérsékletűek. Az első, ami ilyenkor beugrik, az az, hogy ez egy családi vonás, hisz ha a szülők is így reagáltak olyan helyzetekre, amelyek ezt nem feltétlen kívánták volna, akkor a gyerek ezt látta hosszú évekig és ebben nőtt fel, így nem csoda, ha ő maga is ilyenné vált. Ez lehetséges, ám ilyen esetben egy olyan mélyen rögzült szokásról van szó, amelyet egyedül nagyon nehéz leküzdeni, ám segítséggel közel sem lehetetlen. Ha azt gondoljuk, hogy a mi esetünkben erről van szó, akkor kérjük szakember tanácsát a megfelelő megoldást illetően.

Ha azonban nem erről van szó, akkor a legvalószínűbb az, hogy valami olyan – általában folytonos – hatás ér minket, amely megzavarja a lelki egyensúlyunkat. Ha pedig az nincs rendben és ez a helyzet állandósul, akkor az számtalan negatív eredményt vált ki, köztük az ingerlékenységet is. Ilyenkor a legfontosabb, hogy a végére járjunk, hogy mi a probléma valódi gyökere. Ilyenkor nagyon alapos önvizsgálatot kell tartanunk – amihez lehet, hogy szükséges szakember segítsége is, ha nem boldogulunk -. A lehetséges okok száma ugyanis széles skálán mozog. Kiválthatja a lelki egyensúly zavarát az anyagiakon való állandó aggódás éppúgy, mint az, ha a rajtunk lévő folyamatos nyomás miatt nem elég kielégítő az éjszakai pihenésünk. Ugyanígy állhat azonban a háttérben egy gyermekkori trauma, vagy a saját érzéseink – bánat, de akár szerelem – elnyomása is. Nem egyszerű a végére járni ennek, ám mindenképpen megéri, hisz ahhoz, hogy újra kiegyensúlyozott életet élhessünk, ez elengedhetetlen.