Galamb vitamin fontossága az állat egészsége szempontjából

Ahogy minden más élőlénynek, úgy a galamboknak is nagy szüksége van a vitaminokra, hogy szervezetük optimálisan működjön és egészségesek legyenek. Vitaminok hiányában különféle megbetegedések kialakulását kockáztatjuk, így, ha szeretnénk házi galambunk egészségéről gondoskodni, akkor fontos gondoskodni a megfelelő tápanyag bevitelről.

Galamb vitamin segítséget nyújthat a különféle hiánybetegségek megelőzésében és az egészség fenntartásában. Nagyjából olyan vitaminokra van szüksége ezeknek a madaraknak, mint az embereknek, persze más mennyiségben. Így például A-vitaminra, melynek fontos szerepe van a látásban, de a csontok növekedéséhez és a bőr hámszövetének épségéhez is hozzájárulnak. A B-vitamin az A-vitaminhoz hasonlóan hozzájárul az anyagcsere folyamatokhoz, ezért nagyon a kellő mennyiség bevitele. A C-vitamin főleg stressz ellenes vitaminként híresült el, ugyanis segít semlegesíteni és eltávolítani a szervezetben található toxikus, mérgező anyagokat. Betegségek során vagy hosszú szállítás alatt nagyon hasznos lehet, ha megemeljük a C-vitamin bevitelt. Ha a madár antibiotikum-kúrának van alávetve, akkor szintén javasolt a C-vitamin kiegészítés.

Az E-vitamin kellő bevitele szintén nagyon fontos, ugyanis, ha hiányállapot lép fel, akkor az a teljes szervezetre nézve hátrányos lehet. Emellett a szaporodásban is kulcsszerepet tölt be. A D-vitamin ugyanúgy kiemelt szerepet tölt be a galamb szervezetében, mint az emberében. Ugyanakkor mivel zsírban oldódó vitaminról van szó, a szervezet képes tárolni, vagyis túlzott bevitel esetén fennáll a túladagolás veszélye. Elsősorban a kalcium, valamint a hozzá kapcsolódó foszforanyagcsere szabályozásában van hatalmas szerepe. A magtarhaz.hu webáruházban vitaminnal teli készítmények közül válogathatunk.