Ékszer

Ezért nem jó befektetés az ékszer

Ahány ember, annyiféle megtakarítási forma, legalábbis ami a prioritásokat illeti. Sajnos a legtöbben egyáltalán nem foglalkoznak azzal, hogy félretegyenek a bevételeikből, még akkor sem, ha amúgy az anyagi helyzetük ezt bőven lehetővé tenné.

Azonban rendkívül veszélyes életmód az, amikor valaki úgy gondolkodik, hogy azért, mert most jól megy a sora, ez mindig így is lesz. Bármikor történhet ugyanis egy baleset, felbukkanhat szinte a semmiből egy komoly betegség, beüthet egy gazdasági válság, és máris likviditási problémáink lesznek, hisz ha nincs megtakarításunk, akkor hónapról-hónapra a bevételektől függünk. Ezt idővel sokan belátják és valamilyen megtakarítási forma után néznek, amiben biztonságosan tarthatják a pénzüket. Ám rengeteg ilyen megoldás létezik, és megtalálni a megfelelőt nem épp a legegyszerűbb. Akik nem ássák bele mélyebben magukat a témába – illetve nem kérik ki pénzügyi szakember véleményét, ami amúgy meglehetősen nagy hiba -, azok sokszor a klasszikus megtakarítási formák felé fordulnak. Az állampapírok mellett pedig az arany az, ami már századok óta a biztonságot jelképezi, ha pénzről van szó.

Az igazság azonban az, hogy nagyon óvatosan kell bánni ezzel, hisz a befektetési arany egyáltalán nem megfelelő lekötési forma mindenki számára. Egyrészt mindenképpen érdemes úgy kalkulálni, hogy csak azt a pénzösszeget fektessük nemesfémbe, amire a közeljövőben – biztosan – nem lesz szükségünk, ugyanis a legtöbb esetben csak akkor jövedelmező megoldás ez, ha hosszú távban gondolkodunk. A másik, amit mindenképpen szem előtt kell tartani, az az, hogy az ékszerarany soha nem jó választás, ha befektetésként vásároljuk. Léteznek kimondottan erre a célra gyártott – szinte teljesen tiszta – aranytömbök és a lapok, mindenképpen ilyent válasszunk, ha mégis a nemesfém mellett döntenénk. Az ékszerek ugyanis rengeteg ötvöző anyagot tartalmaznak – arról nem is beszélve, hogy megvételkor az elkészítés költségeit is kifizetjük -, melyet eladáskor nem tudunk majd érvényesíteni, hisz legtöbbször csak tört áron számolják be azt. Ezzel szemben a kimondott befektetési arany szinte tökéletes tisztaságú – akár 99.99%-os, azaz ahogy nevezik is, négykilences – és ennek megfelelően értékálló is. A legbölcsebb azonban az, ha első lépésként konzultálunk egy pénzügyi szakemberrel, aki az anyagi helyzetünknek megfelelő tanácsokkal lát majd el, így biztosan nem fektetünk olyanba, amit hosszú távon megbánnánk.