Duzzadószalag alkalmazását megelőzően elengedhetetlen a felületkezelés

Komplex kivitelezések esetén feltétlenül nagy hangsúlyt kell fektetni a különböző mély- és magasépítésű betonszerkezetek munkahézagainak tökéletes tömítésére. Tudniillik a nedvesség komoly károkat okozhat, főképp, ha a struktúra hosszú távon és folyamatosan ki van téve a hatásának. Szerencsére ma már könnyen elérhető olyan eszköz, amivel ez villámgyorsan megvalósítható.

A speciális duzzadószalag ugyanis pontosan ezt a szerepet látja el. Működési mechanizmusa rendkívül egyszerű, vízzel érintkezve megduzzad, így elzárja a folyadék útját. Felületét késleltető anyaggal kezelik, így egy kisebb esőzés hatására nem indul be a folyamat. Alkalmazása tartós eredményt biztosít, tudniillik a mai, korszerű duzzadószalag rendkívül strapabíró, feltéve, ha az előírásoknak megfelelően történik telepítése. Ennek tükrében használata nagy körültekintést igényel és kizárólag a legfontosabb szempontok figyelembevételével történhet. Az első lépés az alkalmazási területnek megfelelő duzzadószalag kiválasztása, itt ügyelni kell a szükséges vastagságra és szélességre is.

Ezt követi a precíz felhelyezés. Ekkor mindenképpen ellenőrizni kell a duzzadószalag állapotát. Tudniillik ha tárolás, vagy szállítás közben annak a csomagolása esetleg megsérül, akkor fennáll a veszélye, hogy vízzel érintkezett. Ha ezt tapasztaljuk, akkor semmiképp sem szabad felhasználni a kiegészítőt, mert nem fogja megfelelően ellátni feladatát. Amennyiben mindent rendben találtunk, megkezdődhet a szigetelés telepítése. Nagyon fontos, hogy azok a felületek, amelyek a duzzadószalag valamelyik oldalával érintkeznek, teljesen tiszták és zsírmentesek legyenek. A rögzítés történhet ragasztással is, ekkor mindenképpen tartsuk be a gyártó által megadott szárítási időt. Ha úgy határozunk, hogy inkább mechanikai módon szorítjuk oda, kardinális elegendő helyet hagyni a rácsnál, ellenkező esetben a beton a későbbiekben megrepedhet.