A betonblokkra telepített gabona tároló rendkívül időtálló megoldás

A mezőgazdasági folyamatok szinte mindegyikénél kiemelt jelentőséggel bír, hogy a raktározás a lehető leghatékonyabban legyen megoldva. Ez közel sem olyan egyszerű feladat, mint ahogy azt esetleg elsőre gondolnánk. Tudniillik nem csak a méret és a forma bír különös fontossággal, hanem az elhelyezkedés is. Ez utóbbi viszont gyakorta teljesen kötött.

A fix épületekkel szemben egy mobil gabona tároló rövid idő leforgása alatt lebontható és tetszőleges helyen újra felépíthető. Ez pedig egy olyan előnyt jelent, amivel mindenképpen érdemes kalkulálni. Tudniillik a nagyobb gazdaságokban jellemzően több száz – nem ritkán akár több ezer – hektáron folyik a munka. Ilyen távolságnál már egyáltalán nem mindegy, mennyi időt vesz igénybe a raktárakba történő szállítás. Egy áttelepíthető gabona tároló segítségével ezt a minimálisra csökkenthetjük, nagy volumen esetén pedig rengeteget spórolhatunk, lévén a gépeket sokkal kevesebb ideig kell nélkülöznünk. A betonblokkokra épített gabona tároló költséghatékonysága ugyanakkor nem merül ki ennyiben.

Ugyanis nem csupán használat közben segíti az folyamatok optimalizálását, hanem már a bekerülési költsége is alacsonyabb, mint egy azonos méretű, fixen telepített épületé. Továbbá azt is mérlegelnünk kell, hogy ezeknél a felépítményeknél mindössze néhány napra, maximum 1-2 hétre van szükség a használatba vételhez, míg a hagyományos téglaépületek kapcsán a tervezéstől az átadásig hónapok, de akár egy év is eltelhet. Mindazonáltal az sem elhanyagolható előny, miszerint a gabona tároló a köztes időszakban egyéb raktározási feladatokra is alkalmazható. Ezekre az épületekre a nagy gerincmagasság jellemző – hiszen így sokkal komfortosabban megoldható a billentéssel rakodás -, ezáltal minimális átalakítást követően akár a gépek parkoltatására is használható a gabona tároló.