A villamos biztonsági felülvizsgáló képzés előfeltétele a megfelelő szakképesítés megléte

A munkahelyi balesetek egy jelentős részéért az áramütés, illetve a különféle elektromos berendezések meghibásodása a felelős. Ezek a helyzetek azonban elkerülhetők lennének, ha mindenki pontosan betartaná az előírásokat, valamint az eszközök karbantartására és ellenőrzésére is rendszeresen sort kerítenének. Erősáramú szerkezetek kapcsán ugyanakkor ehhez specializált szakemberre van szükség.

Éppen ezért kiváló ötlet a villamos biztonsági felülvizsgáló képzés teljesítése, főképp, ha már kellő tapasztalattal rendelkezünk az elektronika területén. Mivel ez a munkakör kiemelten nagy felelősséggel jár, így jogszabályban meghatározott szakmai előképzettség szükséges a tanfolyamra történő beiratkozáshoz. Amennyiben ez megvan, akkor a jó hír, hogy a villamos biztonsági felülvizsgáló képzés gyorsan teljesíthető, hiszen mindössze 64 tanórát vesz igénybe. Szintén pozitívum, miszerint az időpontok úgy kerültek meghatározásra, hogy az annak se okozzon problémát, aki a tanulás mellett főállásban dolgozik.

Mielőtt döntenénk, feltétlenül tanácsos alaposan áttanulmányozni, pontosan mi is lesz a fő feladatunk a villamos biztonsági felülvizsgáló képzés elvégzését követően. Noha időnként talán bele sem gondolunk, de szinte az összes ipartelepen, gyárakban, rendezvényeken és még számtalan más helyen elektromos berendezések biztosítják a munkavégzés feltételeit. Ezeknél kardinális kérdés a rendszeres ellenőrzés, az érintésvédelem megléte, valamint a szükséges karbantartások elvégzése is. Ezeket a folyamatokat csak olyan szakember végezheti, aki teljesítette a villamos biztonsági felülvizsgáló képzés záróvizsgáját, illetve rendelkezik 3 év szakmai gyakorlattal. Ez elengedhetetlen a speciális diagnosztikai eszközök, illetve a szabályozások alapos megismeréséhez, illetve a különféle ellenőrzési folyamatok módszertanának elsajátításához.