A programozható termosztátok működése

Ma már egyre inkább természetessé válik, hogy otthonunkban a legtöbb berendezés okos, tehát összességében magától ellátja feladatát, nincs szükség manuális vezérlésre. Éppen ezért nem csoda, hogy ma már a termosztát is programozható.

A programozható termosztátokról ezen a linken érhet el bővebb információkat! A programozható termosztátnak számos előnye van. Alapvetően ez egy olyan hőmérséklet érzékeny kapcsoló, mely egy fűtési rendszert vagy egységet vezérel. Ez lehet például légkondicionáló, kazán, de akár mindkettő is. Amikor a beltéri hőmérséklet a termosztát beállítása alá csökken, esetleg meghaladja azt, akkor a kapcsoló ezt érzékeli és bekapcsolt állásba vált és a család kényelmének megfelelő hőmérsékletre melegíti vagy hűti a lakást. A termosztátot igazán egyszerű kézi vezérléssel beállítani, habár ma már léteznek okos termosztátok is. A termosztát nagy előnye, hogy energiát és ezáltal pénzt lehet megtakarítani. Azért is hasznos, hogy a hőmérséklet szabályozható, mert ha távol van, akkor is be tudja állítani a hőmérsékletet. A termosztát nyáron is igazán hasznos, hiszen ezáltal a lakás kellemes hűvös lesz.

A termosztátokkal kapcsolatban gyakori tévhit, hogy a kazánnak erősebben kell dolgoznia, annak érdekében, hogy a hőmérséklet visszaállítása után a lakást újra megfelelő hőmérsékletre melegítse. Ezt a tévhitet már számos kutatás megcáfolta. Már pár fok visszavétel is komoly megtakarítást eredményezhet, ezért a termosztát használata hasznos és nem jelent plusz munkát a kazán számára. Manapság egyre több háztartás dönt úgy, hogy beszerez egy termosztátot. Érdemes tisztában lenni vele, hogy minél tovább marad alacsonyabb hőmérsékleten a lakás, annál több energiát tud megtakarítani, ami forintban is mérhető lesz.