A levegőszűrő rendszeres cseréje

A levegőszűrő cseréjére minden egyes szerviz alkalmával sort kell keríteni. A gyártók általában tíz-tizenötezer kilométerenként ajánlják a cserét, viszont, ha pontosan tudni akarja, akkor érdemes az autó szervizkönyvét fellapozni a hivatalos információkért! A levegőszűrő cseréjét nem szabad húzni, mivel akár egészségkárosító hatásokkal is járhat!

Levegőszűrő cseréjére rendszeresen sort kell keríteni. Alapvetően tíz-tizenötezer kilométerenként érdemes kicserélni a levegőszűrőt a gyártók javaslata alapján, azonban nyáron, a meleg, száraz időben magas a szálló por koncentrációja, így még sűrűbben sor kerülhet a levegőszűrő cseréjére. Ez fokozottan igaz, ha gyakran vezet földúton, vagy olyan teherkocsi mögött, ami nagy port kavar. Kétféle anyag jut be a motor égésterébe, a levegő és az üzemanyag. Ennek megfelelő arányú keveréke elektromos szikra vagy kompresszió hatására begyullad. Abban az esetben, ha ebbe a keverékbe bármilyen apró idegen anyag, por, szösz levegőben szálló mikroszkopikus szennyeződés kerül, akkor az a hengerben elég, salakot, kormot képez, ami kopáshoz és a motor gyorsabb elhasználódásához vezet.

Éppen ezért fontos a légszűrő használata és annak gyakori cseréje. A levegőszűrő cseréje alapvetően nem nagy ördöngösség, így akár otthon is meg lehet ejteni a cserét. Viszont óvatosnak kell lenni és szakszerűen kell elvégezni a cserét, hogy ne okozzon nagyobb kárt. A tapasztalt szakemberek hallottak már olyan önjelölt szakiról, aki úgy vélte, hogy jó dolog porszívóval eltüntetni a levegőszűrőn megtelepedett port. Nos, az elképzelés egyáltalán nem jó, sőt káros! Ha nem biztos a dolgában, inkább forduljon szervizbe! Levegőszűrő alkatrészt pedig az alkatreszek.hu webáruházban talál kiváló minőségben és széles választékban!