Színvonalas terhességi kalkulátor a Nőgyógyász.hu-n

Mivel az emberi petesejt az ovuláció után csak 12–24 órán át képes megtermékenyülni, az ovuláció dátumának tekinthető a fogantatás napja. Az ovuláció dátumának ultrahang-meghatározása ugyanakkora pontatlansággal bír, mint a terhességi kor ultrahang-becslése, ezért a fogantatás pontos dátumát általában nem lehet meghatározni, mint az in vitro megtermékenyítésnél.

Terhességi kalkulátor a Nőgyógyász.hu-n várja ezért kattintson ide még ma és tekintse meg kalkulátorunkat és többet tudhat meg a használatáról is. Bár egy nő nagy valószínűséggel teherbe eshet, ha az ovuláció fogamzásának napján nemi életet folytat, előfordulhat az ovuláció napján a reproduktív traktusában még élő spermiumokból is, ha az ovuláció előtt legfeljebb öt napig közösült. A becsült esedékességi dátum (EDD vagy EDC) az a dátum, amikor várhatóan spontán megindul a szülés. Az esedékességet úgy becsülhetjük meg, hogy 280 napot (9 hónap és 7 nap) adunk hozzá az utolsó menstruáció első napjához (LMP). Ezt a módszert alkalmazzák a „terhességi kalkulátorok”. Az ezzel a módszerrel levezetett EDD pontossága rendszeres 28 napos ciklust feltételez, és hogy az ovuláció és a fogamzás a ciklus 14. napján történik. Az LMP használata az esedékesség megállapításához túlbecsülheti a terhesség időtartamát, és több mint 2 hetes hibát is véthet.

Azokban az esetekben, amikor a fogantatás dátuma pontosan ismert, például in vitro megtermékenyítés esetén, az EDD-t úgy számítják ki, hogy a fogantatás dátumához 266 napot adnak. Az ultrahang a magzat méretét használja a terhességi életkor (az utolsó menstruáció első napja óta eltelt idő) meghatározásához. A terhességi kor ultrahang becslésének pontossága a terhesség korától függően változik. „Az embrió vagy a magzat ultrahangmérése az első trimeszterben (legfeljebb 13 6/7 hetes terhességig) a legpontosabb módszer a terhességi életkor megállapítására vagy megerősítésére”. További részletekért nézzen be a nogyogyasz.hu weboldalra.