Szellőztetés: mennyi ideig tartson, és mit nyerünk ezzel?

Alap esetben a legtöbb ember reggeli rutinjai közé tartozik az ébredés utáni ágyazás, majd a szoba szellőztetése, hogy az éjszaka elhasználódott levegőt friss, oxigén dúsra cserélje, így felfrissítve testet és elmét egyaránt.

Klikkeljen ide, hogy kiderüljön mik a jó szellőztetés trükkjei a petro-nyilaszaro.hu oldal szerint! A zárt térben lévő levegő elhasználódik, mely nem csak kellemetlen szaggal, és a fáradtság érzetével jár, hanem az egészségre is káros hatást gyakorol. A szellőzetlen szoba dekoncentrációt, rossz közérzetet, eredménytelen munkavégzést idéz elő. A jól kiszellőztetett helyiségek levegőjében magasabb az oxigéntartalom, mely abszolút kedvezően hat az emberre, s növeli szervezetének ellenálló képességét a különböző allergiák vagy megbetegedésekkel szemben. Figyelmet kell fordítani a páratartalomra is, ugyanis 40-60% az ideális, mégis sok helyen jóval szárazabb a levegő, ami többek között az immunrendszerre és a koncentrációra is rossz hatással van. Viszont a magas páratartalom sem tesz jót, hozzájárul a penészgombák elszaporodásához, mely belélegzése szintén nagyon káros.

Jól látható, hogy a szellőztetésnek kulcsfontosságú szerepe van az egészségben. Nem számít, hogy odakint hóesés, jég, zivatar vagy erős napfény van, az oxigéncsere minden esetben szükséges. Hideg időben az ideális szellőzetési módszer, ha intenzíven szellőztetünk, nagyjából 10 percen át, vagy akár huzatot is csinálhatunk a házban, így még hatékonyabb a folyamat. Annak érdekében, hogy ne keletkezzen a szellőztetéssel hő veszteség, a fűtőtesteket le lehet tekerni pár perccel a művelet előtt, majd az oxigéncsere végeztével vissza lehet csavarni. Érdemes legalább háromszor megtenni ezt egy nap. A meleg időben reggel vagy este célszerű, amikor kellemes hőmérséklet áramlik a lakásba, s aki teheti éjjelre is szélesre tárhatja ablakait. Persze ez a folyamat akkor a legkényelmesebb, ha az ajtók, ablakok szúnyoghálóval vannak felszerelve, mert így elkerülhető, hogy a friss levegővel együtt a bogarak is befészkelődjenek a különböző helyiségekbe. A szúnyoghálók különböző típusai elérhetők a petro-nyilaszaro.hu oldalon, ahol a szakértői segítség mellett számos érdekességet találhatnak az oldallátogatók!