Ön is rendelkezik szén-monoxid érzékelővel?

A szén-monoxidról már az iskolában megtanuljuk, hogy színtelen, szagtalan gáz, tehát nagyon veszélyes. Emberek és állatok esetében egyaránt rendkívül mérgező tud lenni, ezért nagyon fontos elővigyázatosnak lenni és felismerni a jeleket, illetve megelőzni a bajt.

A szén-monoxid érzékelő fontossága kapcsán ezen a linken tudhat meg bővebb információkat. A tapasztalatok azt mutatják, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos beszerezni egy szén-monoxid érzékelőt az olyan otthonokban, ahol fennállhat a szivárgás lehetősége. Ahogy a lakásban megnő a szén-monoxid koncentráció és egyre többet szívunk be belőle, különféle tünetekben mutatkozik meg, mint például látászavar, memóriavesztés, egyensúlyvesztés. Súlyos esetben pedig eszméletvesztésre kerül sor, majd bekövetkezik a halál. A legszomorúbb az, hogy a tragédia egyszerűen elkerülhető lenne rendszeres karbantartás, illetve egy szén-monoxid érzékelő által. A riasztó kapcsán gyakran merül fel a kérdés, hogy melyik helyiségbe a legjobb elhelyezni. A szakértők ajánlása alapján abban a helyiségben van a legideálisabb helyen, ahol szilárd tüzelőanyaggal működő készülék található.

A karbantartásról sem érdemes elfeledkezni, ugyanis ezáltal minimalizálható a készülék vagy kazán meghibásodásának esélye. Sajnos nagyon sokan félvállról veszik a karbantartást, holott ezáltal megelőzhető lenne a baj. A karbantartásra célszerű nyáron sort keríteni, amikor a szakemberek jobban ráérnek. Ideális esetben minden évben a fűtési szezont megelőzően kellene sort keríteni a fűtési rendszer karbantartására. Ha pedig szén-monoxid érzékelőt szeretne beszerezni, akkor arra mindenképp ügyeljen, hogy kizárólag minőségi készüléket szerezzen be megbízható helyről.