Ön is lerakódási problémát érzékel a központi rendszerben?

Ön is azt tapasztalja, hogy a központi fűtési rendszer nem működik megfelelően? A radiátorok nem melegszenek fel kellőképp? Zavarja a zajos rendszer? Rendszeresen ki kell cseréltetnie a kazán alkatrészeit, mert valami folyamatosan elromlik? Ha állandó problémákat tapasztal a fűtési rendszer kapcsán, akkor nem kizárt, hogy a probléma hátterében a felhalmozódott iszap áll.

A központi rendszerben felhalmozódott lerakódások kapcsán itt érhet el bővebb információkat! A rendszerint iszapnak nevezett anyag a magnetit, amely egy fekete színű anyag, mely a központi rendszer csővezetékéből származó oldott, illetve rozsdás fémből áll. Abban az esetben keletkezik, amikor a víz, valamint a levegő reakcióba lép a vaselemekkel. Csak egy példát említve a rendszerben keringő víz a radiátor belső acéljával lép reakcióba. A magnetit kapcsán azt érdemes tudni, hogy nehezebb, mint a víz, ezért gyakran a csővezetékekben, valamint a fűtőtestekben települ meg az alacsonyabb szinteken. Ilyen például a pince vagy a földszint. Abban az esetben, ha a magnetit fel tud épülni, az katasztrofális hatással lehet a kazánra, illetve a fűtési rendszerre.

Az iszap egyik tipikus jele, hogy a radiátor felül forró, azonban az alja hideg, emiatt gyakran kell légteleníteni. Szintén baljós jel, ha a radiátor csővezetékei felmelegednek, azonban a radiátor továbbra is hideg marad, vagy csak néhány radiátor melegszik fel. A kazánszivattyú meghibásodása vagy szivárgása is olyan probléma, mely nem sok jót jelent. Az iszap felhalmozódása komoly problémát jelent, így azt javasoljuk, hogy mielőbb keressen fel egy szakembert, ha az előbb említett problémákat tapasztalja. Minél hosszabb ideig odázza el a probléma megoldását annál nagyobb lesz a baj és idővel komoly költségekkel kell számolni!