Nyest az autóban? Hogyan előzhetjük meg a károkozást?

Az elsősorban sziklás vidékeken előforduló aranyosnak tűnő nyestek egyre többször jelennek meg a városokban is. Hiába tűnik cukinak, egy olyan ragadozóról van szó, amely komoly károkat okozhat nekünk éles fogaival. Főleg az autó motorterébe bújik el szívesen, ahol szívesen elrágcsálja a kábeleket.

A nyestek autóban történő károkozása kapcsán ezen a linken tudhat meg bővebb információkat! Ahogy a városok egyre jobban bővülni kezdtek, a lakott területeken is egyre többször kezdtek el megjelenni a nyestek. A padlásba, fészerbe is szívesen fészkelnek be, illetve sajnos az autó motortere is vonzó célpont számukra. Különösen az ott lévő szárazság és meleg miatt másznak be szívesen a gépjármű motorterébe. Ha pedig ott van, akkor előszeretettel rágcsálja meg a kábeleket is, ami azzal jár, hogy komoly károkat okoz nekünk. Általában akkor kerül sor nyest általi károkozásra, ha nem a megszokott helyen, a ház közelében parkolunk. A nyest általában a kerék mélyedésein keresztül talál utat magának a motortérbe. Attól még, hogy bemászik, nem feltétlenül tesz ott kárt, de persze a legjobb, ha egyáltalán nem közelíti meg az állat a gépjárművet.

A kerék mélyedéseihez helyezhetünk kis fémlapokat, melyeket az elektromos hálózathoz tudunk csatlakoztatni. Az ilyen nyestriasztók úgy működnek, mint a villanypásztor, vagyis, ha megpróbál bejutni a motortérbe az állat, akkor egy kisebb áramütés éri, így nem lesz kedve újra próbálkozni. A másik hasznos módszer a rendszeres motormosás. Ezenkívül nyestriasztó spray használata is igazán hatékony lehet. Ezenkívül az elektromos nyestriasztót is gyakran alkalmazzák, mivel az emberi fül számára nem hallható ultrahangot bocsát ki, viszont a nyest számára ez irritáló, így inkább tovább áll az állat és máshol próbálkozik.