Nem melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése

A nem melanóma típusú bőrdaganatok kialakulásának leggyakoribb helye az UV-sugárzásnak kitett területek. A bőr sejtjei a folyamatos vagy időszakos napsugárzásnak való kitettség miatt, valamint a leégések okán nem regenerálódnak teljesen és az UV-sugárzás bőrkárosító hatásai idővel összeadódnak.

Nem melanoma típusú bőrdaganatok vizsgálata, kezelése nagyon fontos! A nem melanoma típusú bőrdaganatoknak több fajtája is lehet. Az aktinikus keratosis leginkább azokon a területeken jelenik meg, amik ki vannak téve az UV-sugárzásnak, vagyis a homlok, az arc, a fejtető és a fülek. Ez egy érdes felszínű, bőrszerű növedék, ami ugyan nem daganatos, de kezeletlenül akár laphámrák is kialakulhat belőle, mely a laphámsejtek túlburjánzása. Hámló, vöröses színű, érdes felületű bőrelváltozás, ami később kisebb duzzanat, pörkkel fedett seb. Időben kezelve jól gyógyítható, azonban ennek hiányában áttéteket is okozhat. Meg kell még említenünk a basaliomat, mely a bőr hámsejtjeiben kialakuló leggyakoribb bőrrák. Első tünete egy bőrszínű, lassan növekvő előemelkedés, mely kisebesedhet, vérezhet. A seb újra meg újra kiújul.

A nem melanoma típusú bőrdaganat kezelésének több módja is létezik, például a nitrogénes fagyasztás, a citosztatikus vagy immunmódosító, fotodinámiás terápia, elektromos sebészeti technika vagy a speciális hatású kenőcsök használata. A kezelt daganatok csak ritkán okoznak áttétet. Az eltávolítást követően 3,6 és 12 hónappal kell ellenőrizni, majd 5 éven keresztül évente legalább egyszer van szükség bőrgyógyászati szűrővizsgálatra. Az UV-károsodás megelőzésére már gyermekkorban gondolni kell, a napozásra vonatkozó szabályokat a legkisebbeknek is meg kell tanítani. Ha pedig napra megy, akkor használjon magas indexű napfényvédőket.