Műfű telepítés – Miért fontos a megfelelő rétegrend?

Tökéletes kert – mindenki erről álmodozik, akinek kertje és udvara van. Két opció van ezt elérni: Az egyik, ha tavasztól késő őszig a kertben töltjük a szabadidőnket és folyamatosan füvet nyírunk, gereblyézünk, öntözünk, stb. A másik opció azonban minden szempontból kedvezőbb.

A ,B’ verzió a műfű telepítés.

Mikor ajánlott és kiknek? A műfű telepítés azoknak ajánlott, akiknek nincs elég idejük arra, hogy a kertet ápolják, csinosítsák. Vagy lenne idő, de azt inkább értékesebb dolgokra szeretnék eltölteni. Kirándulás, családdal, barátokkal való időtöltés, vagy egyszerűen csak pihenés. A műfüves kertek állatbarát, gyerekbarát tulajdonságúak. Már olyan modern és innovatív anyagból készülnek, amik nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat.

De hogyan kell elképzelni a műfű telepítést?

Nagyon fontos, hogy szakszerűen és stabilan legyen elvégezve, így lesz csak tartós és időt álló a végeredmény. Az első és legfontosabb a minőségi műfű rétegrend. Úgy kell erre gondolni, mint egy alapozás, vagy egy ház alapja. Erre épül rá a műfű szőnyeg, ez fogja elvezetni az esővizet és ez adja mindennek az alapját.

A műfű rétegrend betonra, csempére nem, csak föld alapra szükséges. Lássuk, hogyan néz ki pontosan:

10-12 cm mélységben ki kell szedni a termőföldet és kialakítani a tükröt. A következő dolog, hogy körbe szegélyezzük a területet. A műfű szegély felelős azért, hogy az esővíz ne mossa ki a rétegrend kavicsokat és magát az ágyazatot. A műfű szegély ezt megakadályozza, nagyon fontos tehát.

Műfű
Műfű

A szegély elkészültével, a termőföldre vakondhálót, geotextíliát helyezünk. A geotextíliára 7 cm magasan 11-22 méretű zúzott kő (fagyálló murva), erre pedig 3 cm vastagságban kisméretű, 0,5 zúzottkő (murva) kerüljön. Ha ezeket felsorakoztattuk egymásra, azt bedöngöljük, tömörítjük és jöhet rá a műfű szőnyeg.

Bár a műfű rétegrend kialakítása nem annyira bonyolult feladat, mégis érdemes szakemberekre bízni a munkát. Ha valamit kifelejtünk, vagy nem a megszabott mennyiségeket használjuk fel, akkor nagy bakit is véthetünk.

Kifejezetten erre szakosodott műfű telepítő cégekkel dolgozva azonban olyan kertünk lehet, amiről eddig csak álmodozni mertünk.

A műfű telepítés azért kiváltságos dolog, mert hozománya az értékes és megfizethetetlen idő lesz. A műfű szőnyeg a kertben, az udvaron egész évben örökzöld lesz gondozás nélkül. Egy műfüves kertben elfelejthetjük a fűnyírót, a gyepszellőztetőt, az öntöző rendszert, a vakondokat, de a kutyáink ásásának nyomait is.