A megfelelő macskatáp kiválasztása nem egyszerű feladat, hiszen a címkéken található összetevők és tápértékek komoly hatással lehetnek kedvencünk egészségére. Ha biztosan jó döntést szeretnénk hozni, akkor igazán körültekintőnek kell lennünk!
Macska táp kiválasztása során több szempontot is szem előtt kell tartani. A macskák ragadozók, ami azt jelenti, hogy étrendjüknek nagy részét hús vagy hal alapú fehérjének kell alkotnia. Érdemes olyan tápot választani, amelynek összetevőlistáján az első helyen szerepel egy konkrét hús (például csirke, pulyka, lazac) vagy hal, és nem általános kifejezések, mint a „húsliszt” vagy a „hús melléktermékek.” A jó minőségű fehérjék támogatják a macskák izomzatát, energiaszintjét és általános egészségét. A címkén található fehérje- és zsírtartalom kiemelten fontos. Az optimális macskatáp legalább 30% fehérjét és 15% zsírt tartalmaz szárazanyag-tartalomra vonatkoztatva. A fehérje segít az izmok, szövetek építésében, míg a zsír energiát ad és elősegíti a bőr és szőrzet egészségét. A kölyökmacskáknak például magasabb fehérje- és zsírtartalmú tápra van szükségük, míg az idős macskák esetében ezek aránya alacsonyabb lehet.
A macskáknak nincsen szükségük gabonafélékre vagy nagy mennyiségű szénhidrátra az étrendjükben. A címkén található szénhidrátforrásokat, mint a kukorica, búza vagy szója, érdemes minimalizálni, mivel a macskák szervezete kevésbé képes ezeket hasznosítani. A szénhidrátok nem szükségesek számukra, sőt, sok cica érzékeny is lehet ezekre az összetevőkre. Ha mégis tartalmaz gabonát a táp, akkor válasszunk inkább alacsony gabonatartalmú vagy teljesen gabonamentes macskatápot. A gondosan összeválogatott táp hozzájárulhat ahhoz, hogy macskánk hosszú, egészséges és boldog életet élhessen.