Minden, amit az útlevél igénylés kapcsán tudni érdemes

A legtöbb ember nem szívesen megy okmányirodába, ami érthető, hiszen senki sem szeret várni és hosszan sorban állni. Az utazáshoz, úticéltól függően, útlevélre van szükség. Ennek érdekében el kell menni az okmányirodába és útlevelet kell igényelni. Na, de mit érdemes erről tudni?

Útlevél igénylés szerencsére nem egy hosszadalmas, bonyolult procedúra. Normál ügyintézéssel az útlevél húsz napos határidővel készül el, azonban ennél gyorsabban hozzá lehet jutni, hiszen általában nyolc nap után megérkezik az értesítő, hogy az útlevél elkészült. Ha mielőbb kézhez akarja kapni az elkészült okmányt, akkor célszerű személyes átvételt kérni a helyi okmányirodába. Ha nagyon gyorsan van szükség az útlevélre, mert például az elutazás előtt néhány nappal veszi észre, hogy az okmány lejárt, akkor van lehetőség soron kívüli, sürgősségi és azonnali okmány kiállítást kérni, így öt, három vagy huszonnégy órán belül átvehető az elkészült okmány. A gyorsaságnak azonban ára van, felárat kell fizetni, melynek összege 19 000, 29 000 vagy 39 000 forint. A normál ügyintézéssel igényelt útlevél öt évre 7 500 forint.

Ha normál ügyintézéssel igényli az útlevelet, akkor ezt bármely okmányirodában megteheti. Öt és három napon belüli ügyintézés esetén szintén történhet az igénylés az okmányirodában, viszont az elkészült okmány kizárólag a Központi Okmányirodában vehető át. A huszonnégy órás ügyintézés esetében pedig az igénylés és az okmányátvétel egyaránt a Központi Okmányirodában történik. Az igénylés gyors és egyszerű, illetve kiválasztható, hogy milyen hosszú időre szeretné az útlevelet. Természetesen ennek is megvan a megfelelő díjazása. Azok a magyar állampolgárok, akik rendelkeznek ügyfélkapuval, értesítést kapnak az útlevél lejárta előtt, így biztosan nem indulnak útnak lejárt útlevéllel.