Öltöny

Minden, amit az öltönyökről tudni érdemes

Az öltöny a legelegánsabb férfi viselet. Leginkább úgy definiálható, mint azonos anyagból készült együttes öltözék. Az öltöny általában két részből áll, melyek a zakó és a nadrág. Ennél egy fokkal elegánsabb, amikor egy öltöny is kiegészíti az előbb említett ruhadarabokat. A lazább dress code-dal rendelkező munkahelyeken ma már pusztán a zakó viselése is megengedett például farmernadrággal ötvözve.

Az öltöny a hosszú múltra visszatekintő viseletek közé tartozik. A tizenhetedik századi Angliából származik. A tizenkilencedik századi öltönyök már nagyon hasonlítottak a maiakra, azonban némileg hosszabbak voltak. Ahogy megváltozott az emberek életmódja, az öltönyök is rövidebbé váltak, azonban összességében az öltöny nem igazán változott az idők folyamán. A szabásformák azonosak, nem igazán változnak. Egyedi öltöny varrása esetén a megrendelő kedvére személyre szabhatja az öltönyt, azonban az autentikus, klasszikus forma megmarad. Ha az öltöny varrás nem opció, akkor a kész öltönyök jelentik a megoldást. Ezek közt is vannak olyanok, amelyek kifejezik viselőjük személyiségét, illetve sokkal hamarabb hozzájuk lehet jutni, mint egy kifejezetten a megrendelő számára varratott öltöny esetében.

Az öltönyöket három nagy típusba lehet sorolni, melyek az angol, az amerikai, illetve az olasz. A három alaptípus arról az országról lett elnevezve, ahonnan származnak. Az angol vagy brit öltönyök bármely testalkathoz passzolnak. Vastag válltömés, merev anyag, oldalsó hasítékok és kettő gomb jellemzi ezt a típust. Az amerikai öltönyök lazább szabással rendelkeznek, így a teltebb testalkattal rendelkező férfiak számára is komfortos viselet. Ezt a típust kettő, de akár három gomb is jellemzi, azonban nincs válltömése, illetve laza illesztései vannak. További jellemzők a fedett zsebek és az alacsony karlyukak. Az olasz öltönyök rövid zakóval és magasan elhelyezkedő gombokkal rendelkeznek, így leginkább az alacsony termettel rendelkező férfiaknak ajánljuk. Ezek a zakók igazán könnyed érzést nyújtanak viselőiknek, így népszerű viseletnek számítanak.  A színeket tekintve továbbra is a fekete öltöny számít befutónak, ugyanakkor a szürke és a kék színeket is egyre többen választják. A fekete igazi jolly jokernek számít, mivel gyakorlatilag nincs olyan esemény, amelyhez ne illene, így mindenképp érdemes egy fekete öltönyt is tartani a gardróbban!