Milyen szabályok vonatkoznak a fedélzeti kamerák használatára Magyarországon?

Napjainkban egyre népszerűbb kütyü lett a fedélzeti kamera. Telepítésükről és a felvételek felhasználásáról azonban kevés a hiteles tájékoztatás.

Kattintson ide és olvasson tovább a fedélzeti kamerák itthoni szabályairól az alkaterszek.hu oldalon. Míg Ausztriában tilos a fedélzeti kamerák járművekbe való telepítése, addig például Németország, Olaszország, Horvátország és kis hazánk nem korlátozza ezt a cselekményt. A hang és videó anyagok felhasználása viszont már kényesebb téma. Minden embernek vannak személyiségi jogai, s ha egy felvétel a szereplő hozzájárulása, engedélye, beleegyezése nélkül készült el és került napvilágra, az a személyiségi jogok megsértése. Ilyen esetben komoly bajt okozhat magának az anyag felhasználója. Máris más a helyzet, ha egy bűncselekményről vagy akár egy balesetről van szó! Ilyen esetekben gyakran használja a hatóság a közlekedésben résztvevők hang és kép anyagait, viszont a felvételt készítőnek érdemes jól átgondolnia az esetet, mielőtt kiadja kezéből az esetleges bizonyítékot, ugyanis balul is elsülhet a dolog.

Ha a rendőrség kezére adjuk a képkockákat és az ügy a bíróságon köt ki, a bíró majd mérlegeli a helyzetet annak tekintetében, hogy milyen arányban van a helyzet súlyossága a személyiségi jogok megsértésével. Amennyiben a felvétel által kiderül és bebizonyosodik, hogy ki a felelős a szóban forgó esetért, általában el szokták fogadni. Ám az is előfordulhat, hogy a fedélzeti kamera használója is szabálysértést követ el, mely a rögzített felvételen jól látható, s amellett, hogy mások személyiségi jogainak megsértésért felelősségre vonják, még a saját mulasztásával is számolnia kell. Minden esetben érdemes nagyon megfontolni, hogy az elkészült felvételekkel mi a legjobb lépés! A kresz szabályait pedig javasolt betartani, így biztosan nem kerülünk bajba sem saját, sem más rólunk készült felvételei miatt. Az alkatreszek.hu weboldalon még számos érdekességet olvashatnak az autós közlekedést érintő témákról! Keressék fel és böngésszenek kedvükre a remek olvasmányok és a minőségi árucikkek között!