Milyen rendszerességgel érdemes ellenőrizni a vezetékeket?

A gázvezeték problémák meghibásodása nagyon veszélyes, számos problémát vet fel, így nagyon fontos bizonyos időközönként ellenőrizni őket. Az ellenőrzésnek köszönhetően számos probléma elkerülhető, azonban célszerű hozzá szakembert hívni.

A gázvezetékek elvégzésének rendszerességéről itt tudhat meg bővebb információkat! Ha új lakás tulajdonos, akkor különösen hasznos alaposan ellenőrizni a gázvezetékek állapotát és ezt évente megismételni. Nagyon gyakran a gázfogyasztók maguk kérik az ellenőrzést, különösen, ha valamilyen problémát tapasztalnak, például a hőmérséklet nem megfelelő. A gázvezetékek ellenőrzését a többség nem veszi kellőképp komolyan, ami nagy hiba. A gázköltség nyomon követése sokat segíthet, hiszen ezáltal ellenőrizhető, hogy rendben érkezik-e a gáz. A gázszivárgásról és annak veszélyeiről már halott a többség, így nem kell hosszan magyarázni, hogy mennyire veszélyes. A magyar háztartások harmadában gázzal valósul meg a fűtés, így nagyon fontos komolyan venni a veszélyeket. A gázszivárgás egyaránt előfordulhat a társasházakban, panellakásokban és családi házakban.

A gáznak jellegzetes szaga van, amelyet mesterségesen adnak hozzá a földgázhoz, hogy baj esetén könnyedén felismerhető legyen. A kénes, romlott tojásszerű szagot meglehetősen könnyű felismerni, melyet főleg a konyhában, kazánházban vagy a fürdőben lehet érzékelni. Szintén gázszivárgásra utal, ha a csövek, bojler vagy konvektor közelében fütyülő hangot hall. A gázszámla hirtelen növekedése is rendkívül árulkodó. Ha gázszivárgásra gyanakszik, akkor azonnal hagyja el a házat és hívjon szakembert. A gázszivárgás jelei a fejfájás, hányinger és a nehéz légzés. Arra is ügyelni kell, hogy a gáz rendkívül robbanásveszélyes, így a villanykapcsolás is robbanást okozhat.