Tetoválás

Így tetováltassunk, hogy azt később se bánjuk meg

Háromféle ember létezik, ha tetoválásról van szó. Az egyik zokszó nélkül magára varratja azt, ami jó ötletnek tűnik, a másik kategorikusan kijelenti, hogy ő aztán soha az életben nem engedné, hogy összefirkálják a bőrét, míg a harmadik típus az, aki csak nagyon indokolt esetben gondolkodna el azon, hogy tű alá feküdjön.

Egy dolog biztos: a tetoválás egy életre szól, ezt minden egyes alkalom előtt érdemes jó erősen tudatosítani saját magunkban. Ennek ellenére a felnőttek több, mint harmadának van valamilyen tetkója, ám amikor őszintén arról kell vallaniuk, hogy van-e olyan, amelyiket idővel megbánták, akkor a háromnegyedük bizony igennel felel. Ma már van lehetőség véglegesen eltüntetni egy-egy ilyen balul sikerült produktumot, ám jó ha tudjuk, hogy a lézeres eltávolítás nem csupán nagyon drága – bőven többe kerül ugyanis, mint az, amikor készült, tekintve, hogy jóval több alkalomra van szükség a megfelelő eredmény eléréséhez -, hanem meglehetősen fájdalmas eljárás is. Ennél tehát sokkal egyszerűbb, olcsóbb és kevésbé fájdalmas módszer, ha csak olyan tetoválás kerül a testünkre, amit büszkén viselünk még nyugdíjas korunkban is. Hogy ezt hogyan tudjuk elérni? Nos, ez nem is olyan nehéz, ám az kardinális kérdés, hogy mennyire erős az önuralmunk és ellen tudunk-e állni a hirtelen felindulásoknak.

Az első tanács ezzel kapcsolatban éppen ezért az, hogy soha ne döntsünk elhamarkodottan. Egy tetkó évtizedekig rajtunk lesz, így az, hogy az kedden kerül fel, vagy csak három hét múlva, igazán nem számít. Nekünk viszont még lesz három hetünk, hogy átgondoljuk és leülepedjen bennünk a gondolat. Aztán ha még ilyen távlatból is jó ötletnek tűnik, akkor belevághatunk a dologba. A másik, amit nagyon alaposan fontoljunk meg, az a méret és az elhelyezkedés. Bár fiatal fejjel esetleg jó heccnek tűnik például nyakra – vagy arcra – varratni, könnyen lehet, hogy később már szabadulnánk a mintától. Apropó minta: a harmadik, amit nagyon gondoljunk át, az nem más, mint hogy mit is varratunk fel. A kedvenc zenekar logója húsz évesen jó ötlet – azaz annak tűnhet -, ám újabb húsz év elteltével már lehet, hogy egy számukra sem fogunk emlékezni. Tetováltassunk olyat, ami igazán fontos, és ami az egész életünkre meghatározó esemény, pillanat, vagy motívum. Egy gyermek születése, egy szeretett házi kedvenc, vagy egy szülő mind-mind ilyen lehet. Ám az aktuális párunk, vagy a kedvenc futball csapatunk azért már erősen megfontolandó.