Hogyan vált világhírűvé a magyar levendula?

A levendula egy igazán különleges növénynek nevezhető, melynek szépsége az egyszerűségében rejlik. Talán ennek is köszönhető, hogy manapság egyre több kiskeretben fellelhető.

Levendula a Földközi-tenger térségéből származik és onnan terjedt el egész Európába. Melyet állítólag a rómaiak hoztak be Európába, és a névadás is hozzájuk köthető. A levendula hazájának Dél-Francia országot nevezzük, azon belül is Provance vidékét, ahol hatalmas szemet gyönyörködtető levendula ültetvényeket találunk. Amely cseppet sem meglepő, hiszen itt találhatóak az őshonos levendula ültetvények. Magyarországon az első ültetvényt 1920-ban telepítették a Tihanyi apátságban, melynek mind máig nagy kultúrája van. Ám kevesen tudják, hogy Pannonhalmán ettől sokkal előbb foglalkoztak már a levendulatermesztéssel. Ugyanis az itt található apátságban már a 18 században is termesztették, mint gyógynövényt. Így már hosszú múltra tekint vissza, és nem hiába érdemelte ki magyarországi levendula azt, hogy világhírűvé váljon.

Melyet annak köszönhetünk, hogy a Tihanyban található ültetvényeken termesztett levendula, amely tulajdonképpen Francia országból származik, sokkal nagyobb illóolaj tartalommal termett itt, mint az eredeti francia ültetvényeken. Többek között ezért is bizonyulnak nagyon híresnek az innen származó illóolajak, levendula párnácskák, és minden más termék, melyet a levendulából készítenek. Amennyiben szeretne Ön is részese lenni ennek a világhírű történetnek, akkor keressen fel bennünket a pannonhalmilevendula.hu oldalára kattintva, ahol minden további információt megtudhat rólunk és a levendulatermesztésről. Még a titkot is eláruljuk, hogy mitől lehet Önnek is csodás levendulával ékesített kertje!