Hogyan gyorsítható a hajnövesztés?

Sokan álmodoznak hosszú, dús hajkoronáról, de a hajnövesztés korántsem olyan egyszerű mutatvány, mint azt elsőre hisszük. Mi is maga a hajnövesztés? A hajhagyma sejtjeinek osztódásakor keletkezik a hajszál, mely tolódik ki a hajhagymából, azaz növekszik ki.

Milyen ciklusokból áll a hajnövesztés?

Magának a hajnövekedésnek ciklusai vannak, a hajnövekedés átmegy ezeken a ciklusokon és a végén kihull. Tehát a folyamat vége mindenképpen a haj kihullása, ez ellen nem lehet tenni. De nézzük, milyen ciklusokon megy át a hajnövekedés, hogy jobban megértsük a folyamatot.

Az első ilyen fázis, a növekedési ciklus. Ez, egyéntől és körülményektől függően, 2 évig, de akár 6 évig is eltart. Hogy nekünk meddig tart, ez függ az életmódunktól, az egészségi állapotunktól és a hajhagymáink állapotától. A hajmennyiségünk legalább 80%-a ebben a ciklusban van.

A növekedési ciklus után jön az átmeneti fázis, ami egy rövid, csupán 2-3 hétig tartó időszak. Ekkor a hajnövekedés leáll, a hajhagyma tápanyagellátása és leáll, amitől a hajhagyma elsorvad.

Ezt követi az úgynevezett nyugalmi fázis, ami körülbelül 3 hónapig tart. Az elhalt hajhagyma helyett a hajgyökér új hajhagymát hoz létre és amint az új hajszál elkezd növekedni, kitolja a régi hajszálat.

Mit tehetünk azért, hogy hosszúra növesszük a hajunk?

A hajnövesztési ciklusok tanulmányozása által elég nyilvánvaló, hogy egyetlen olyan ciklus van, ahol be tudunk avatkozni a hajnövesztésbe: a növekedési ciklus. Aki igazán hosszú hajat szeretne, igyekeznie kell kitolni a maximum felé, tehát a 6 év felé ezt a fázist. Hogyan? Étkezzünk változatosan és vitaminokban, esszenciális zsírsavakban, fehérjékben gazdagon. Ha ezt nem tudjuk megoldani, válasszunk jó minőségű hajvitamint. Kerüljük a stresszt, vagy ha ez nem megoldható, legalább oldjuk fel a stresszt. A masszázs rengeteget segít, különösen a fejmasszírozás. Fejbőr masszírozó kefét könnyen beszerezhetünk, szánjunk rá napi pár percet, mert nemcsak a stresszt tudjuk oldani vele, de stimuláljuk a vérkeringést a hajhagymák körül, melyek ezáltal tápanyaghoz és oxigénhez jutnak.