Flexibilis cső feladata a gépjárműben

A flexibilis cső fontos feladatot lát el a gépjárműben, ugyanis arról gondoskodik, hogy a motor állandó billegése, rezgése ne tegye tönkre a kipufogó rendszer alkatrészeit. Enélkül a kipufogó rendszer alkatrészei tönkre mennének, ami a csövek törésével, nagyobb zajjal, valamint a motor működésének romló hatékonyságával járna.

Flexibilis cső a kipufogó rendszer flexibilis, vagyis rugalmas cső összekötő eleme. A flexibilis cső feladata függetleníteni a kipufogót a motor rezgéseitől. Érdemes tisztában lenni vele, hogy a motor remegő mozgását a kipufogó rendszer is átveszi. A mindössze néhány centiméteres kilengés a cső végén akár méteres is lehetne. A kipufogó hátul meg van fogva, ezért valaminek a mozgás többi részét el kell nyelnie. A többrétegű, rugalmas anyagokból készített flexibilis cső ismérve, hogy minden irányba, tehát akár tengely irányba is el tud mozdulni. A flexibilis csőnek elsősorban az erőteljesebb remegésű dízel motorok esetében van nagy szerepe. Az állandó igénybe vétel következtében a flexibilis cső gyakran meghibásodik. Természetes elhasználódása meglehetősen gyors, a cső anyaga ekkor elvékonyodik és a hőtől kiég.

A flexibilis csövet a természetes elhasználódáson túl a kipufogó felfüggesztésének meghibásodása is tönkre teheti. Ekkor a flexibilis cső a kipufogó rendszer súlyától leszakadhat. Abban az esetben, ha a motor túlságosan imbolyog, akár a motortartó bak hibája miatt, akkor a túlzott igénybevétel is károkat okozhat benne. Ha útközben a kipufogó rendszer beleakad valamibe, akkor szinte biztosan a flexibilis cső szakad szét először. Mivel a flexibilis csövet nem lehet javítani, hiszen nem hegeszthető, ezért mindenképpen ki kell cserélni. Bővebb információkért látogasson el az alkatreszek.hu webáruházba!