Híres festők és munkásságuk

A világhírű művészek élete általában különbözik az átlag emberétől, hisz ők maguk sem voltak átlagos jelenségek. Maga az életszemléletük is egyedi volt, ez pedig sokszor festményeiken is megjelenik. A művészek általában saját lelkivilágukat viszik vászonra ecset és festék segítségével, így egy – egy kép sokszor többet mond, mint ezer szó.

Híres festők alkotásai általában nagyon népszerűek a rajongók körében, sokszor azonban az igazi hírnév és a képek értéke is a művész halála után értékelődik fel. A legtöbb festő élete során egy fajta művészeti stílus iránt kötelezi el magát és abban alkot. Például Monet neve mára szorosan összekapcsolódott az impresszionizmussal. Persze akadnak olyan esetek is, mikor a művész úgy érzi, hogy az életében fordulat állt be, vagy csak némi változatosságra van szüksége, így egy másfajta művészeti irány felé sodródik és abban alkot. A művészekben közös még, hogy a többségüknek volt egy múzsája, aki megihlette. Ez lehetett a feleségük, vagy egy plátói szerelem, de egy az utcán látott különös arc is, mely a művész keze által vászonra kívánkozott.

A híres festők élete sokszor nem volt fenékig tejfel

Mint már fentebb említettük, a hőn vágyott hírnév, valamint az ezzel járó gazdagság, de legalábbis anyagi jólét jóval később, a művész halála után következett be. Éppen ezért sok festő küszködött anyagi problémákkal, ami akár az éhezést is maga után vonhatta. Ez a legtöbb művészt megviselte, például a már korábban említett Monetet is, aki emiatt öngyilkossági kísérletre is vetemedett. Mivel nehezen viselte az anyagi jólét hiányát, 1868 – ban a Szajnába vetette magát, azonban szerencsére a művészt épségben kimentették, komolyabb sérülések nélkül. A művészek ennek ellenére kitartóak voltak, így ennek köszönhetően csodás képekkel ajándékozták meg az utókort.