Derékfájás

Derékfájás kezelése házilag? Így próbáld!

Amikor fájdalomról esik szó, akkor a legtöbb embernek a kínzó migrén, egy gyulladt fog, netán egy hasogató fülgyulladás ugrik be elsőre. Ám amennyire szokványos, annyira kibírhatatlan is tud lenni a derékfájás is, ráadásul a legtöbbször a lehető legrosszabbkor tör ránk.

Amikor azt mondjuk, hogy szokványos, akkor nem véletlenül fogalmazunk így. Az emberek túlnyomó többsége ugyanis többször is megtapasztalja ezt élete során. Akik szerencsésebbek, azok nagyon ritkán és olyankor is pár nap kellemetlenség után már el is felejtik, ám akiket fokozottan érint ez a probléma, azok életét rendkívül meg tudja keseríteni. Erős derékfájdalom esetén mindenképpen orvosi kivizsgálás javasolt, főképp, ha az elhúzódó, ám az esetek nagy részében egy-két hét alatt magától is elmúlik, ha megfelelően pihentetjük. Ha egyéb szervi okra nem vezethető vissza a panasz, akkor szinte biztos, hogy ideggyulladás áll a háttérben, amit a köznyelv isiásznak is hív. Ilyenkor az ülőideg gyulladása okozza a fájdalmat, amely pontos okára általában nehéz fényt deríteni, annyi viszont bizonyosan állítható, hogy amennyiben nem egy hirtelen rossz mozdulat következménye, akkor a legtöbb esetben összefüggésben van az életmóddal.

Az ülőmunka ugyanis nagy terhet ró testünk ezen területére, és kiválthatja az ideg gyulladását, amely utána rendkívül makacs és könnyedén visszatérő betegséggé válhat. Ami még nagyobb gond, hogy intenzív gyulladás esetén még a mozgást is nehézkessé teszi, hisz olyan erős fájdalommal jár, aminek következtében az ülő pozíció szinte lehetetlenné válik. Ilyenkor aztán mindent megtennénk a fájdalom enyhítésének érdekében, és általában csak fekvő – gyakorta csak oldalt fekvő – pozícióban érezhetünk némi megkönnyebbülést. Sajnos kezelni sem a legegyszerűbb, de azért van pár praktika, amit bevethetünk a siker érdekében. Az első pár napban – amennyire lehetséges – pihentessük, ám ezt követően kezdjünk el mozogni, természetesen fokozatosan és odafigyelve, különös tekintettel a nyújtásra. Amennyiben úgy érezzük, fájdalomcsillapítóval enyhíthetjük a fájdalmat, emellett pedig próbálkozhatunk a hideg, illetve a meleg jótékony hatásaival is – előbbi gyulladáscsökkentő, utóbbi pedig lazító hatású -. Fontos, hogy egyikkel se essünk túlzásba, hisz úgy már többet árthatunk, mintha egyáltalán nem csináltunk volna semmit. Amennyiben azonban hetek alatt sem javul a helyzet, mindenképpen keressünk fel egy specialistát, aki célzott kezeléssel segíthet rajtunk.