Chikungunya-láz – Mi az, amit nem árt tudni róla?

A Chikungunya-láz leginkább a szubtrópusi, trópusi területeken, szúnyogok által terjesztett fertőzés. A fertőzést kizárólag szúnyogok terjesztik, ember nem kaphatja el egy másik embertől. A fertőzésnek számos igen kellemetlen tünete van.

Chikungunya-láz szúnyogok által terjed és számos komoly tünete van. A Chikungunya-láz alapvetően a Távol-Kelet, az Indiai óceán térség, Közép- és Dél-Amerika és Afrika egyes országaiban fordul elő. A magyarországi szúnyogok is terjeszthetik ezt a fertőzést, ugyanakkor erre még nem volt példa, viszont Spanyolországban, Franciaországban és Olaszországban már felütötte fejét a fertőzés. A fertőzött szúnyog csípését követően 3-4 nap múltán hirtelen kialakuló láz jelentkezik a páciensnél. Ezenkívül számolni kell izom- és ízületi fájdalommal, bőrkiütésekkel, fertőzéssel és fejfájással is. A fertőzés általában nem jár szövődmények kialakulásával, viszont gyermekek, várandósok és idősek körében a betegség elhúzódhat és nagyon ritkán, de akár halállal is járhat.

A hirtelen jelentkező lázzal a legtöbb páciens szinte azonnal orvoshoz fordul, így hamar fény derül a fertőzésre. Fontos, hogy ha az előbb felsorolt területek valamelyikén járt a tünetek jelentkezését megelőzően, akkor azt mindenképp ossza meg a kezelő orvossal, mivel így megkönnyítheti a diagnózis felállítását. A Chikungunya-láz diagnózist a szerológiai vérvizsgálat által lehet megerősíteni. Amilyen fontos a kezelés, olyan fontos a megelőzés is. Éppen ezért, ha fertőzött területre készül, akkor érdemes felkeresni egy oltóközpontot, hogy tájékozódjon a trópusi betegségeket és a védekezést illetően! Bővebb információkért látogasson el a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalra!