Bővebben a levegő-víz típusú hőszivattyúkról

A levegő-víz hőszivattyúk igazán népszerűek, hiszen gyakorlatilag multifunkcionálisak. Alkalmasak vízmelegítőnek, valamint levegőfűtőnek és hűtőnek. Ennek köszönhetően kevesebb készülékre van szükség és az elektromos költségek is alacsonyabbak. Az egyszer biztos, hogy számtalan előnye van a levegő-víz hőszivattyúknak, ugyanakkor hátrányai is vannak.

A levegő-víz típusú hőszivattyúkról itt érhet el bővebb információkat! Az egyik legnagyobb előny a levegő-víz típusú hőszivattyúk kapcsán, hogy a víz melegítéséhez már nem szükséges egy újabb rendszert kiépíteni, mivel anélkül is megoldott. A rendszer úgy működik, hogy a levegő hőszivattyúja a meleg víz előállításához légszivattyú hűtőközegében csapdába eső hőt újrahasznosítja. Tehát melegvízmentes, mert a fűtési és hűtési funkcióinak melléktermékét használja a rendszer, hogy meleg vizet állítson elő. A levegő hőszivattyúkról alapvetően elmondható, hogy energiahatékonyak, ami azt jelenti, hogy a hozzáadott vizes funkció következtében sem kell az energiaszámla nagy mértékű növekedése miatt aggódni.

Az előnyökről már szót ejtettünk, azonban a levegő-víz hőszivattyú kapcsán a hátrányokat is meg kell említenünk, hogy teljes képet kapjon. A víz-levegő hőszivattyúk leginkább az olyan helyeken igazán hatékonyak, ahol a hőmérséklet nem esik öt fok alá. Az olyan helyeken, ahol a telek igazán hidegek, ott a hőszivattyú rendszer hatékonysága nagy mértékben csökken. Szintén hátrány, hogy ha a rendszer teljesítménye romlik, akkor nem csak az AC funkciók, de a vízmelegítés képessége is jelentősen csökken. Így előfordulhat, hogy a tél közepén hideg vízzel kell zuhanyozni, mert nincs elegendő mennyiségű meleg víz. Egy szóval előnyök és hátrányok bőven akadnak.