Az Andrea névnap népszerűsége világszerte

Az Andrea név görög eredetű, jelentése „erős és bátor”. Ez az András női formája és az Andreas olasz változata. A társadalombiztosítási hivatal adatai szerint Andrea népszerűsége lassan csökken, miután 2000-től 2012-ig tartotta a top 100-ban a helyét. A lassú csökkenés ellenére továbbra is az első 150 között marad.

Andrea névnap megtekinthető a nevnap.eu weboldalon, tehát ha önt is érdekli, hogy az Andreák melyik napon ünneplik névnapjukat, akkor nézzen be hozzánk és itt mindent megtudhat. A Google keresési adatok elemzése szerint az elmúlt öt évben Andrea 2020 áprilisában volt a legnépszerűbb. Andrea, bár soha nem volt népszerű, az 1900 -as évek végén és a 2000 -es évek elején folyamatosan a top 100-ban maradt. Nagyon népszerű volt a karakterek körében, feltűnik Az ördög Pradát visel, a West Wing, a Beverly Hills 90210, a Breaking Bad és a Dawson’s Creek című filmekben. A nevezetes névrokonok közé tartozik Andrea Thompson színésznő (Rebecca), Andrea Feldman színésznő, Andrea Jaeger teniszező és Andrea Louise Riseborough színésznő. Hagyományosan népszerű, mert a keresztény Biblia szerint Szent András Jézus egyik legkorábbi tanítványa és a tizenkét apostol egyike volt.

Az elnevezés a görög ἀνήρ (anēr) szóból származik, ami az ἀνδρός (andrós) szóból ered, ami a férfira utal, szemben a nővel (míg a férfi az emberi lény értelmében ἄνθρωπος, ánthropos). Az eredeti görög férfinév, az Andréas, az andr- előtaggal összeállított görög férfinevek hipokorisztikus, elbűvölő funkcióit képviseli, mint például Androgeos (a föld embere), Androcles (a dicsőség embere), Andronikos (a győzelem embere). Amennyiben többet tudna meg a név eredetéről vagy megtudná, hogy mikor ünnepeljük az Andreákat nézzen be még ma a nevnap.eu weboldalra, és itt mindent megtalál mi érdekelheti.