A rotaméter megannyi előnnyel rendelkezik

Legyen szó akár vegyiparról, vagy élelmiszer előállításról, a különféle szilárd halmazállapotú anyagok mérése mellett óriási jelentősége van az egyes folyadékok áramlási sebességének precíz mérésének. A specifikus gépek gyakorta már alapból tartalmazzák az ehhez szükséges kiegészítőket, ám jó hír, miszerint az ezt a célt szolgáló eszköz akár utólag is beépíthető.

Ráadásul a rotaméter telepítése rendkívül könnyedén megvalósítható. Ez elsősorban minimalista felépítésének köszönhető, a skálákkal ellátott csőben ugyanis egy úszó mutatja az aktuális áramlás mértékét. A szerkezet váza általában üvegből, nem ritkán fémből készül és a kevés alkatrésznek hála rendkívül ellenálló. Ráadásul létezik kifejezetten veszélyes anyagokhoz gyártott rotaméter is, ezeket elsősorban a vegyiparban használják. Szintén óriási előnye az eszköznek az egyszerű beépíthetősége. Természetesen mindig a felhasználási módnak megfelelő modellt kell választanunk, ám ezt követően csupán néhány, könnyen betartható szabályra kell odafigyelnünk.

Az egyik ilyen a rotaméter pozíciója. Ez mindig az áramlással párhuzamos kell legyen, hiszen ellenkező esetben a szerkezet nem lesz képes a mérések elvégzésére. A csatlakoztatás folyamán ügyelni kell az alkalmazott csövek paramétereire. Kardinális az optimális keresztmetszet, illetve a hossz is. A minimális mozgóalkatrész mellett a rotaméter nem igényel áramot a működéshez, így gyakorlatilag bármilyen felhasználási területen alkalmazható. Egyszerű felépítése ellenére hihetetlenül precízen lekövethető vele az adott anyag áramlási sebessége, ám ahhoz, hogy a mért értékek már a kezdetektől fogva pontosak legyenek, elengedhetetlen az előírások szerinti kalibráció. Ennek során mindig tartsuk be a gyártói utasításokat, hiszen csak így eljárva lehetünk biztosak a későbbi hatékony működésben.