A hüvelygomba tünetei és kezelése

A hüvelygomba, más néven Candida vulvovaginitis, a gomba túlzott növekedése a hüvelyben, ami irritációt okoz. A leggyakoribb tünet a hüvelyi viszketés, amely súlyos is lehet. Egyéb tünetek lehetnek a vizelés égése, vastag, fehér hüvelyi folyás, amely tipikusan nem rossz szaglású vagy a szex során fellépő fájdalom.

A hüvelygomba a Candida túlzott növekedésének következménye és ezek az élesztőgombák általában kis számban vannak a hüvelyben. A hüvelygomba fertőzést nem osztályozzák szexuális úton terjedő fertőzésként, azonban gyakrabban fordulhat elő azoknál, akik szexuálisan aktívak. A kockázati tényezők közé tartozik az antibiotikumok szedése, a terhesség vagy a cukorbetegség. Az egyszerű, magas cukor tartalmú étrend étkezése szintén szerepet játszhat a kialakulásában a nőknél, de a szűk ruházat, a fehérnemű típusa és a személyes higiénia is. A diagnózist a hüvelyváladék mintájának tesztelésével lehet megállapítani és mivel a tünetek hasonlóak a szexuális úton terjedő fertőzésekhez, ezért azonnali teszt ajánlott.

A nők körülbelül 75%-nál van legalább egyszer hüvelyi fertőzés az életük valamilyen pontján, míg közel felének legalább kétszer fordul elő. A hüvelygomba tünetei között szerepel a nyálkahártya viszketése, fájdalom és irritáció, fájdalom vagy kellemetlen érzés a nemi közösülés során, a vizelés során fellépő fájdalom vagy kellemetlen érzés és a túlzott hüvelyi váladék, amely általában szagtalan. A hüvelygomba tünetei mellett vaginális gyulladás is előfordulhat. A vaginális gyulladás jelei között szerepel a bőrpír, a hüvelyi bőr-repedések, ödéma, súlyos esetekben elváltozások (sebek). Amennyiben hasonló tüneteket észlel, azonnal keressen minket a belvarosiorvosicentrum.hu weboldalunkon közétett elérhetőségeinken keresztül és kérjen időpontot, hogy időben tudjunk cselekedni az egészsége érdekében.