Miért villan fel az olajnyomás lámpa?

Ahogy beindítjuk az autót, a műszerfalon lévő figyelmeztető lámpák többsége felvillan, de rögtön el is alszik. Mindez igaz az alacsony olajnyomást jelző fényre is. Viszont, ha a lámpa tartósan égve marad és nem alszik el, akkor valami probléma húzódik meg a háttérben.

Az olajnyomás lámpa felvillanásának okairól ezen a linken tudhat meg többet! Ha az olajnyomás lámpa felvillan, akkor le kell állítani az autót és ellenőrizni a motorolaj szintjét. Ha szükséges, akkor fel kell tölteni. Ha az olajnyomás lámpa továbbra is ég, akkor a legjobb, ha szerelőre bízzuk a probléma feltárást, ugyanis több oka is lehet annak, ha az olajnyomás lámpa felvillan. Akár az olajnyomás érzékelő, de akár a közte és a visszajelző közt lévő vezetékek is meghibásodhatnak, de az elnyűtt motorcsapágyak és perselyek is okozhatják a felvillanó fényt. Sőt, akár az olajszűrő is okozhatja a felvillanást, abban az esetben, ha rossz minőségű vagy nem megfelelő típusú olajszűrő kerül az autóba. Arra is ügyelni kell, hogy az olajszűrő ne legyen tele szennyeződésekkel, vagy ha megtelik, akkor fontos a mielőbbi szakszerű csere. Ezenkívül a túl nagy áramlási ellenállás is okozhatja az olajnyomás lámpa felvillanását.

Ha szeretnénk elkerülni, hogy az olajnyomás lámpa felvillanjon, akkor fontos, hogy az autó időszakos szervizelését ne hanyagoljuk el. Ez azt jelenti, hogy tíz-tizenöt ezer kilométerenként meg kell ejteni. Ha csak ritkán használjuk, akkor legalább évente érdemes szervízbe vinni az autót. Ezenkívül fontos, hogy mindig tiszta, jó minőségű olajat töltsünk az autóba. Fontos, hogy a viszkozitás is megfelelő legyen. A túl magas viszkozitású motorolaj hatására az optimális nyomás lassabban épülhet fel. Az olajszivattyú meghibásodása nem túl gyakori, viszont előfordulhat.