Korai magömlés kivizsgálása és kezelése

A negyven év alatti korosztály leggyakoribb szexualitással kapcsolatos problémája a korai magömlés. Sokan szégyellnek róla beszélni, és inkább tagadják, pedig a korai magömlés ma már jó eredménnyel kezelhető.

A korai magömlés vagy korai ejakuláció megítélése meglehetősen szubjektív, így többféleképp is lehet definiálni. Alapvetően akkor beszélhetünk korai magömlésről, amikor az orgazmus visszatérően vagy pedig állandó jelleggel minimális szexuális ingerlés hatására bekövetkezik, még a behatolás előtt, közben vagy röviddel utána, jóval azelőtt, hogy az a férfinak a szándékában állna. A korai ejakuláció úgy is jellemezhető, hogy a férfi a stressz vagy valamilyen pszichés zavar miatt képtelen irányítani az akaratát a hüvelyi közösülés során. A korai magömlés akár a fennállási ideje alapján is osztályozható. A probléma akár egész élethosszon keresztül fennállhat, azaz az első szexuális tapasztalat óta, de akár szerzett is lehet, vagyis a normál nemi élet során is kialakulhat.

A korai magömlés sok esetben lelki eredetű okok miatt alakul ki, de az sem kizárt, hogy szervi probléma miatt következik be. A korai magömlés hátterében hormonális változások és genetikai okok is meghúzódhatnak. Az sem ritka, hogy a korai ejakuláció merevedési zavarral jár együtt. Ez általában a szerezett, idővel kialakuló korai magömlés esetében szokott előfordulni. A korai magömlés kezelése során az orvos kikérdezi és megvizsgálja a pácienst, majd a megszerzett információk tudatában elrendeli a szükséges további vizsgálatokat. A megkapott eredmények után az orvos személyre szabott terápiával tudja segíteni a beteget. Ilyenek lehetnek az életmódbeli tanácsok, a pszichológiai tanácsadás, a gyógyszeres kezelés, valamint a gyakorlati tanácsok.